Europaskolan Rogge på plats på KTH för semifinal och final i den nationella matematiktävlingen SigmaÅtta

Representerade klass 8s (spets) gjorde: Gustav Sjögren, Ebba Svanberg, Nuo Cheng och Sixten Wallin här tillsammans med sin lärare Anna Mustafa.

Det var fyra förväntansfulla och något nervösa elever som tillsammans med sin lärare Anna Mustafa samlades på Strängnäs tågstation morgonen den 20 april för avresa mot Stockholm och KTH. Det var nämligen äntligen dags att representera klass 8 spets (som läser Ma/NO spets på Europaskolan Rogge) i den nationella matematiktävlingen SigmaÅtta, som vi skrivit om här tidigare.

Tävlingen pågår i två dagar med semifinal den första dagen, då de tio olika kommun-vinnare gör upp om vilka tre lag som får tävla vidare i final den andra dagen, vinnarna i finalen får sedan representera Sverige i den Nordiska finalen som går av stapeln i Vasa, Finland, lite senare i vår.

Klass 8s, som läser Ma/NO spets.

Semifinalen inleds med att representanterna för klassen förbereder en utställning och presentation av en fördjupningsuppgift som klassen gemensamt jobbat med under våren, detta år handlar uppgiften om Ellipser. Utöver detta ska de olika lagen lösa åtta uppgifter på plats, de har då 90 minuter på sig att göra detta. Domare bedömer sedan resultaten och poängsätter dessutom både utställningen och presentationerna. Inför tävlingen har klasserna även skickat in en rapport över genomfört arbete, även denna tas med i kriterierna och bedöms av domarna. Våra duktiga elever knep en välförtjänt andra plats och var därmed klara för finaldagen.

Nöjda och lite trötta fick eleverna återhämta sig på Zinkensdamms vandrarhem. Efter en förhoppningsvis god natts sömn och en stärkande frukost, var det dags för nästa tävlingsdag.

På finaldagen tävlar de tre finallagen genom att lösa fem olika finaluppgifter framme på scenen, de övriga lagen får nu följa tävlingen som publik. Även klasskamraterna som är kvar runt om på skolorna har möjlighet att följa tävlingen via digital länk. Lagen löser de fem uppgifterna samtidigt, så man kan hela tiden följa poängställningen mellan de olika lagen, vilket gör det väldigt spännande.

Hur gick det då? Jo, vi tog hem en mycket stark andra plats! Sammanlagt har 266 klasser deltagit i tävlingen.

Vi är otroligt stolta över våra elever, över det arbetet de har lagt ner och det mycket fina resultatet – ett resultat som självklart förtjänas att firas lite extra med saft och tårta!

Stort grattis till både elever och lärare, starkt jobbat!

Här kan du läsa mer om vägen till finalen >
Här kan du läsa mer om matematiktävlingen SigmaÅtta >