Psykisk ohälsa är en tabubelagd fråga som blir alltmer central i ett samhälle där kraven ökar och idealen riskerar att bli alltmer osunda.
Ämnet väcker frågor som ofta har komplicerade svårförståeliga svar. Av den anledningen erbjöds elever i årskurs 9 på Europaskolan Malmköping och Europaskolan Rogge, samt årskurs 1 på Europaskolan Strängnäs en föreläsning i ämnet, av psykologen Sandra Blanksvärd.
Sandra lyfte bland annat frågor kring relationer, ensamhet och känslor. Hur kan man förstå och reglera sina känslor? Hur ska man göra om man inte mår bra och behöver hjälp?
Hon pratade om skillnaden mellan självförtroende, självbild och självkänsla. Det i många avseenden allt hårdare samhällsklimatet i kombination med inte sällan osunda ideal riskerar öka risken för psykisk ohälsa. Sandra Blanksvärd tog också upp frågan om hur stress fungerar och hur du som individ reagerar på stress, men också hur man kan lära sig att hantera stressen.
Hon berörde sammanfattningsvis många av de svåra frågor kring hur man tar hand om sig själv och hur man gör för att må bra.
Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga i dag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15–19-åringar. Det är en av vår tids största kriser. Viktigt att veta är att ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut i 15-årsåldern. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.