Elever på Europaskolan Rogge fick delta i livestream direkt med Marcus Wandt

Den 29 januari klockan 14.25 fick några av våra klasser tillsammans med andra elever runt om i Sverige delta i en livestream i samarbete med ESERO Sverige* direkt med astronauten Marcus Wandt.

Få har väl undgått att vi från Sverige just nu har en astronaut i rymden. Det är Marcus Wandt som befinner sig på den internationella rymdstationen ISS. Marcus är den tredje svensken som haft möjlighet att göra denna resa. Tidigare har även Christer Fuglesang och Jessica Meir genomfört resan till ISS, varav Christian Fuglesang två gånger åren 2006 och 2009 och Jessica Meir 2019.

I måndags bjöd ESERO Sverige tillsamman med Tekniska museet in skolor att från klassrummen via länk delta i en 30 minuter lång livestream med ett så kallat ”In-flight call”.

På plats på Tekniska museet fanns ett antal elever från olika skolor som hade möjlighet att ställa väl förberedda frågor direkt till Marcus.

Frågorna handlade om allt från hur resan till rymden kändes och om hur rymden påverkade sömnen till vad som fanns att äta på rymdstationen. Men även om hur de olika forskningsprojekten han deltar i kan hjälpa oss här på jorden. Bland annat berättar Marcus om hur bentäthet undersöks och att man följer hur till exempel hans hjärna påverkas av att vara i rymden. På frågan om han saknar något med jorden svara Marcus, att det egentligen bara är familjen och träning som han saknar så här långt.

Både intressant och kul att få denna möjlighet tyckte våra elever!

Här kan ni se hela livestreamen i efterhand:

* ESERO Sverige är ett initiativ av Europeiska rymdorganisationen ESA och Rymdstyrelsen. Vi är ett stöd för skolan i arbetet med teknik, naturvetenskap och matematik genom att använda rymden som utgångspunkt. Vi anordnar kurser för lärare samt skapar resurser och material till skolor. ESERO Sverige drivs av KTH i samarbete med Wisdome-projektets fem Science centra: Tekniska museet, Malmö Museum, Universeum, Visualiseringscentrum C och Curiosum.

Här kan ni läsa mer om ESERO Sverige >