Studieresa till Sveriges riksdag för spetselever i årskurs 9 på Europaskolan Rogge

Hur styrs Sverige och hur går det till i Sveriges riksdag? Det har några av Europaskolan Rogges elever tittat närmare på. Den 28 februari bar det av till Stockholm för våra avgångselever som läser spetsutbildning inom samhällskunskap och historia.

Att fördjupa sig i samhällsaktuella frågor i ett historiskt perspektiv, det är en del av spetsutbildningen i samhällskunskap och historia på Europaskolan Rogge.

Därför ingår det i spetsutbildningen att åka på studieresa till Sveriges riksdag. Syftet är att eleverna då ska få en fördjupad bild av hur riksdagens organisation fungerar och bredda sin bild över hur Sveriges styrs.

Fredagen den 28 februari var det dags för 2020 års riksdagsbesök för våra spetselever i nian. Där fick de en guidad tur av Mariefredsbon Martin Kits, som är stabschef hos Ebba Busch Tor på Kristdemokraterna. Martin gav en historisk överblick över Sveriges demokratiska utveckling och även riksdagens övergång från tvåkammarsystem.

Under studiebesöket fick eleverna också besöka plenisalen och se de tidigare kamrarna. Det är onekligen en speciell känsla att vistats i dessa historiska lokaler, där så många av
landets beslut har fattats.

Därefter avslutade vi dagen med ett besök på Medelhavsmuseet. Här finns stora och unika samlingar av arkeologiskt material från svenska utgrävningar i Medelhavsområdet. Det är ett museum som inte bara ger kulturupplevelser utan också inspirerar till samtal och debatt om dagens aktuella händelser kring Medelhavet. Mycket passande för våra spetselever, med andra ord.

Vi vill tacka alla medverkande för en mycket trevlig och lärorik dag!