Lyckat utbyte mellan klass 6b på Europaskolan Rogge och en skolklass från Frankrike

Mellan 11 och 17 mars hade vi besök från Frankrike på Europaskolan Rogge. Det var klass 6b som tog emot en fransk högstadieklass, efter ett halvårs utbyte med brevväxling. Ett mycket lyckat projekt!

Eleverna i 6b har brevväxlat med de franska eleverna sedan i september förra året. Brevvännerna i Frankrike är, som våra egna elever, 12–13 år och går på högstadieskolan Collège Marcel i Figeac. Förutom att brevväxla har de skickat filmer om skolan, presenterat julen och skickat julklappar till varandra. Nu fick de äntligen träffas!

Det blev sightseeing i både Strängnäs och Stockholm, filmvisning, musikparty, lektioner och inte minst lärorika besök i hemkunskapen.

Under vistelsen fick de franska eleverna bo hemma hos sina svenska kamrater, där de fick uppleva stor gästvänlighet. Totalt var det 21 franska elever och tre lärare som kom hit.

Utbytet har varit lärorikt och givande på flera plan. Eleverna har kommunicerat på engelska hela tiden, och syftet med utbytet har just varit att lära sig mer engelska – utöver att få insikt i varandras sätt att leva. Läraren Amalia Thewaini Winnerhed, som höll i besöket, berättar:

– Eleverna har tagit stort ansvar för sina franska brevvänner och visat att de vågar prata engelska. Samarbetet fortsätter just nu med att vi på båda håll tittar på filmen Wimpy Kid 2: Rodrick Rules. Vi gör också samma uppgifter kring den som vi visar för varandra. Den första filmen om Wimpy Kid såg vi tillsammans på en filmkväll här i Sverige.

Tack alla underbara elever och vårdnadshavare för hur gästvänliga och välkomnande ni varit!