Låt oss få presentera vår nya kökschef – Jacob Andersson

God och hemlagad mat, med flera rätter att välja bland och alltid vegetariska alternativ. Det får du som elev på Europaskolan i Strängnäs och Malmköping. Här lagas all mat från grunden, av skolans egna kockar. Säsongsanpassat och ekologiskt så långt det är möjligt är målet, liksom att erbjuda våra elever en lugn och trivsam miljö.

Europaskolan har i dag tre tillagningskök: ett vid gymnasiet Europaskolan Strängnäs, ett vid grundskolan Europaskolan Rogge och ett vid grundskolan Europaskolan Malmköping.

I höstas började Jacob Andersson som ny kökschef här på Europaskolan. Nu när han hunnit bli lite varm i kläderna i sin nya roll, vill vi ta tillfället i akt att presentera honom lite närmare.

Jacob har som kökschef/måltidschef det yttersta ansvaret för skolmåltiden på samtliga skolor. Hans uppgift är att backa upp de olika arbetslagen, framför allt administrativt men även med  en hel del matlagning, logistik och planering. Tiden försöker han fördela så jämnt som möjligt mellan de tre skolorna.

I övrigt finns det tre medarbetare per restaurang, med olika sysselsättningsgrad och ansvarsområden.

Några snabba frågor till Jacob, kökschef/måltidschef:

Namn: Jacob Andersson
Gör: Är kökschef/måltidschef för friskolan Europaskolan i Strängnäs och Malmköping.
Bakgrund: Lång erfarenhet från restaurangbranschen men även som kökschef från andra skolor.
Favoritmat: Plockmat, jag älskar till exempel tacos och det sättet att äta mat på!

Hur blev du intresserad av matlagning?
– Sedan jag var liten har mat alltid varit en stor del av min uppväxt, vi var ofta på restaurang och min familj hade vänner och bekanta som drev restauranger så där spenderade jag en stor del av min tid.

Hur kommer du på vilka rätter som ska lagas?
– Tillsammans med kockarna som jobbar på skolorna så kommer vi fram till vilka maträtter som vi ska laga. Vi utgår mycket från säsong men är även inspirerade utav världens alla kök.

Har du någon speciell matfilosofi?
– Enkel och vällagad mat som följer tid och säsong med rötter i det traditionella mathantverket.

Berätta om ett speciellt matminne!
– Att äta sushi på en liten restaurang vid Fulton Fish Market i New York är nog ändå ett svårslaget matminne som jag kommer komma ihåg hela livet.

Vad är största utmaningen med ditt jobb?
– Det är en balans mellan att hitta rätt råvaror till rätt pris, att ha rätt kombinationer på buffébordet och få ihop ekonomin samt att finnas tillgänglig för mina kollegor och matgäster. Att få tiden att räcka till helt enkelt …

Vad gillar du bäst med jobbet?
– Jag gillar verkligen att ingen dag är den andra lik, att få åka runt och träffa alla medarbetare i de olika köken och självklart att få träffa våra matgäster – det vill säga framför allt eleverna.

Varmt välkommen till Europaskolan Jacob, och lycka till med ditt uppdrag!