Europaskolan hyllar Tore Wretman, 100 år, med specialkomponerad meny

Den 7 maj i år skulle Tore Wretman, en av Sveriges absolut största och viktigaste matprofiler, ha fyllt 100 år. I vår satsning på maten vill vi på Europaskolan passa på att hylla den stora legendaren, som tillbringade en hel del av sin skoltid i Strängnäs.

Under lunchtid den 2, 3 och 4 maj kommer vi att ha en specialkomponerad meny på Europaskolan Strängnäs och Europaskolan Rogge. Då kommer vi att lyfta den svenska husmanskosten, precis som Tore Wretman gjorde under sin verksamma tid.

Tore Wretman var en av de stora folkbildarna i Sverige, med flera radio- och tv-program. Han har bidragit stort med att höja statusen på kockyrket, likaså genom att sprida kunskap om och utveckla den svenska husmanskosten.

Det är Tore Wretman vi har att tacka för klassiska rätter som Wallenbergare, inkokt lax och sjömansbiff – för att inte tala om det svenska smörgåsbordet, som blivit en internationell succé.

Samtidigt brann han för en helhet där hela måltidsupplevelsen bejakades. Detta går precis i linje med vad vi på Europaskolan vill framhålla när det kommer till måltiden.

I och med 100-årsdagen skapas en ny tradition i Strängnäs: att årligen hylla Tore Wretman. Flertalet av Strängnäs restauranger kommer att servera hans rätter, precis som vi på Europaskolan.

Du som förälder/vårdnadshavare är också välkommen att äta lunch hos oss; det vill vi passa på att påminna om! Matkuponger för 50 kronor/styck finns att köpa på respektive skolas kansli.

Varmt välkommen!

Mattias Holmberg
Köksmästare