Europaskolan tar ännu ett klimatsmart steg: Nu serverar vi bara svensk kyckling

kyckling_europaskolan

Sedan en tid tillbaka serverar vi bara svensk kyckling till våra barn och ungdomar på Europaskolan Strängnäs och Europaskolan Rogge. Det är ytterligare ett steg i vår klimatsatsning där vi även vill främja de svenska bönderna.

När vi satsar på att vara klimatsmarta ökar kravet på oss att motverka matsvinnet, likaså att öka medvetenheten av vad och hur vi äter. En av de stora klimatbovarna är den stora mängd mat som slängs, både hemma och i storköken runt om i landet. Vi som äter på Europaskolan Rogge och Europaskolan Strängnäs är duktiga på att äta upp det vi tar för oss, men vi kan bli bättre.

Europaskolan i Strängnäs har inte mer pengar än någon annan friskola att lägga på våra måltider, men vi vill få ut det mesta ur varje krona vi investerar i råvaror. Det får vi inte om man kastar den mat man tagit för sig.

Som kökschef jobbar jag hårt för att vi varje dag ska få avnjuta en så välkomponerad, välsmakande och etiskt riktig buffé som möjligt. Detta är bara möjligt om all mat tas hand om på bästa sätt, både av oss som lagar den och av dem som ska äta den.

De investeringar jag gör ska finansieras av att maten äts upp och allt tas tillvara. Det innebär att jag bara kan investera i svensk gårdsgris, svensk kyckling, msc-märkt fisk, ekologisk mjölk och att helt slopa halv- och helfabrikat om jag kan tillaga maten utan att något ska förgås eller kastas …”Simple as that.”

Tillsammans når vi målet. Vi ses i en matsal nära dig!

Mattias Holmberg, kökschef
E-post: mattias.holmberg@lyktans.se

Läs mer om måltidsupplevelsen här >