Europaskolan tar ytterligare ett steg mot klimatsmart verksamhet

I köken på Europaskolan Rogge och Europaskolan Strängnäs jobbar vi ständigt med frågor för att minska vår miljöpåverkan och för att gynna seriösa aktörer på marknaden. Vi söker även konstant efter förbättringsåtgärder, i vår strävan att erbjuda en av Sveriges bästa skolmatsupplevelser.

De senaste åren har jag, som kökschef, fattat beslut om att vi bland annat:

  • inte serverar hel- eller halvfabrikat, för att själva veta exakt vad vi har i maten (och för att det blir godare så klart)
  • serverar svensk gårdsgris när vi serverar helt fläskkött (just nu från ett gårdsslakteri utanför Skövde
  • serverar ekologisk mjölk i vår lunchservering
  • köper in MSC-märkt fisk, för hållbart fiske, i största möjliga mån färsk.

Besluten grundar sig på att få en så etisk och klimatvänlig måltidsverksamhet som möjligt samt att det ska vara ekonomiskt hållbart över tid.

Nyhet: Vegetariska dagar 2 gånger per månad

Nu inför vi även dagar då vi enbart serverar vegetarisk mat. Det blir vegetariska dagar 2 gånger per månad, med ett brett utbud av våra mest populära vegetariska mål.

Detta gör vi av flera skäl. Vi lyfta den vegetariska kosten, så att fler vågar testa och äta av den dagligen. Men framför allt är det ett aktivt steg mot en mer klimatsmart kosthållning, där vi inte har råd (ur klimatsynpunkt) att få i oss protein ur uteslutande kött och fisk.

Smaklig måltid!

Mattias Holmberg
Kökschef

E-post: mattias.holmberg@lyktans.se

Läs mer om måltidsupplevelsen här >