Kreativ och lärorik temavecka på Europaskolan Rogge

Vinnarna i entreprenörskap under temaveckan blev: Henrik, William, Asmin och Matea från 8b.

Vecka 43 var det dags för temavecka på Europaskolan Rogge – något vi har varje höst. Våra kreativa elever fick både roliga och lärorika dagar, med allt från matte utomhus till tävlingar i entreprenörskap.

Den årliga temaveckan på Europaskolan Rogge gäller hela skolan, med olika inriktning för olika årskurser. Så här gjorde vi i år, höstterminen 2020:

Årskurs 4–6: En svenskdag, en engelskdag, en mattedag och två dagar med elevens val Veckan för mellanstadiet startade med en svenskdag, då våra elever arbetade med retorik.

Då gjorde de sin egen version av tv-programmet Retorikmatchen. Eleverna arbetade i par med att ta fram och genomföra en presentation med temat förändring. Paren fick sedan poäng av en domare (lärare), utifrån retorikens ethos, logos och pathos. Engelskdagen ägnade eleverna åt att titta på en halloween­film, för att därefter lära sig mer om hur halloween firas i USA. Mattedagen bjöd på flera blandade övningar i grupper, där eleverna bland annat fick klura på lite större problemlösningar. De fick också spela mattespel och ha utematte. Under två dagar med elevens val fick eleverna välja vad de skulle göra under fyra pass. På ”menyn” stod bland annat slöjd, bild, bad, idrott och studiekammare.

Årskurs 7: Hälsovecka

För våra sjuor gick veckan i hälsans tecken. De fick lyssna till temaföreläsningar om psykisk ohälsa, kroppsideal och tonårsliv. Eleverna fick också lektioner fyllda av morgonyoga, massage, styrkepass, skoljogg och lek. Resultatet blev sedan intressanta poddar, där eleverna diskuterade just hälsa.

Årskurs 8: Entreprenörskapsvecka

Åttondeklassarna provade på att vara entreprenörer under temaveckan. De fick då gruppvis skapa en produkt/tjänst, som de sedan fick presentera ungefär som i tv-serien Draknästet. Eleverna arbetade på för fullt med allt från kläder och läskmaskiner till handsprit och juicer. ”Drakarna” var rektorer, lärare och förra årets vinnare, som sedan tillsammans med klasserna röstade fram vinnarna: Henrik, William, Asmin och Matea från 8b. Stort grattis till er och även till våra tvåor och treor från 8b och 8a! Under veckan fick klasserna också besök av personer som föreläste om sina yrken.

Årskurs 9: Arbetslivsvecka

Niorna fick under temaveckan öva på att skriva cv och personligt brev för en fiktiv jobbansökan. Eleverna gjorde även ”100-lappen”. Detta innebar att de fick en hundralapp i lån av skolan som startkapital. Därefter skulle de under två dagar tjäna ännu mer pengar utifrån denna sedel. Våra kreativa elever sålde egna bakverk, krattade löv, städade hus, skjutsade folk med mera för att tjäna pengar. Pengarna hamnade sedan i elevernas klasskassor, så de kan användas till att göra något roligt i vår. Det vinnande företaget blev På grammet med medlemmarna Ella-Stjärna, Viggo, Matilda, Erika och Adam från 9b, och den klass som gemensamt drog in mest pengar till klasskassan blev 9a. Även den bästa jobbansökan belönades med ett pris – och det gick till Max i 9b. Stort grattis till vinnarna!

Tack allihop för en mycket kreativ och inspirerande temavecka. Mycket bra jobbat!