Mexikansk mat – vinnare, när Roggeelever tävlade med egna kokböcker

Quesadillas efter eget recept kom att bli juryns favorit när årskurs 9 på Europaskolan Rogge skulle övertyga tävlingsjuryn i skolans egen ”Masterchef”.

Det började som ett samarbete mellan hem- och konsumentkunskapsläraren Christian Moche och bildläraren Jenny Ädel. Årskurs 9 på Europaskolan Rogge har under våren jobbat med att i grupper skriva egna kokböcker. På bildlektionerna har böckerna sedan fått färg och form. Nyligen höll skolan en egen Masterchef-tävling där vinnande lag med eleverna Liam Balck, Noah Hallbjörn och Ando Daban, samtliga i årskurs 9b, satsade mexikanskt.

– Vi gillar mexikansk mat och eftersom två av oss läser spanska passade det bra, förklarade killarna för SR P4 Sörmland som nyligen gjorde ett inslag om tävlingen.

Vinnande lag serverade quesadillas, churros och salsa som sköljdes ned med en egenkomponerad aqua fresca vars huvudingredienser var melon, jordgubbar, honung och socker.

– Churros var ganska svårt att få till, det tog ett tag innan vi hittade rätt recept, förklarade killarna för radions utsände reporter.

Juryn bestod rektor Christoffer Bergfors, måltidschef Jacob Andersson samt Christian och Jenny. Sammantaget fick juryn smaka på läckerheter från 15 olika lag. Förutom smaken bedömde juryn själva presentationen och upplägget av maten. Även designen på kokboken granskades.

– Vi är imponerade, det går att sälja kokböckerna, sa Christian.

– Ett superkul initiativ, och all heder till Christin och Jenny som kommit med den här idén, sa Christoffer.

– Smaksäkert och proffsigt. Jag har en favorit och det är quesadillas, sa måltidschefen Jacob.