Att servera nyttig, god och lokalt producerad mat har alltid varit viktigt för Europaskolan. När en av Sveriges största matmässor nyligen arrangerades uppmärksammades Europaskolan Rogge av startup-företaget Hidden in Grains.
Måltidsverksamheten på Europaskolan har sedan starten varit prioriterad. Helt enkelt för att hälsosam mat är en viktig del när det gäller att erbjuda så bra utbildning som möjligt. Utan nyttig och hälsosam kost är det svårt för vem som helst att arbeta eller gå i skolan.
Men det är inte bara näringsvärde och smak som styr valet av råvaror. Målsättningen är också att kunna välja lokalproducerade råvaror i så hög utsträckning som de begränsade ekonomiska resurserna tillåter när cirka 1 500 portioner produceras i skolornas egna kök varje dag.
Under våren besökte koncernens måltidschef Jacob Andersson och kockarna Ronnie Lindberg, Richard Goldmann och Johan Karman en matmässa som arrangerades av en av Sveriges största restauranggrossister, Martin & Servera. På plats konstaterade startup-företaget Hidden in Grains, att Europaskolan använder deras nyttiga råvaror.
”Det visade sig att kockarna (på Europaskolan Rogge, reds. anm.) faktiskt samma dag hade serverat köttfärslimpa med vår bulgur i, så roligt” skrev Hidden in Grains på sociala medier.
När Jacob Andersson intervjuades av Hidden in Grains förklarade han valet av deras råvaror:
– Er bulgur fungerar hur bra som helst. Den suger upp mycket smak och har bra tuggmotstånd. Vi använder den framför allt i färsrätter, av både kyckling och nöt. Vi brukar blanda ungefär hälften bulgur och hälften färs.
Men viktigast av allt, vad tyckte eleverna?
– Det bästa betyget är som i dag när eleverna äter utan att ställa så många frågor. Det är bara vanlig god mat som eleverna känner igen, förklarade Jacob.
Hidden in Grains är ett nystartat företag vars idé är att öka andelen mineraler i spannmål så att råvarorna blir så nyttiga som möjligt. Gott blir det tydligen också.