Unik insats av elever på Europaskolan Rogge i nationell matematiktävling

Gustav Sjögren (från vänster) och Sixten Wallin på prisutdelningen i Stockholm.

Gustav Sjögren och Sixten Wallin tillhör landets smartaste matematik-elever. Det står klart efter att den nationella Pangea matematiktävling nu är avslutad.

– Det är utmaningen som är rolig och varje gång jag upptäcker att jag lärt mig mer känns det bra, säger vinnaren Gustav Sjögren.

Gustav och Sixten går båda på Europaskolan Rogges spetsprogram för matematik och naturorienterande ämnen. Båda går dessutom i samma klass, 8A.

– Tävlingar är jätteroliga särskilt när det går bra. Går det dåligt kommer snart en ny tävling, säger Sixten, som placerade sig på fjärdeplats i finalen.

Från vänster i bild: Gustav Sjögren, Christoffer Bergfors rektor på Europaskolan Rogge, och Sixten Wallin. Båda eleverna går i klass 8A och på skolans spetsutbildning i matematik och NO. Gustav vann tävlingen och Sixten kom på fjärdeplats. Drygt 15 000 elever från 772 klasser, 101 kommuner och 21 län har deltagit i Pangea-tävlingen som är en matematiktävling för åk 4-9. Foto: Andreas Sjöberg

Skolans rektor, Christoffer Bergfors, kan inte minnas att någon Strängnäselev placerat sig på topp tio i Pangea matematiktävling. Än mindre att det varit två elever topp tio eller att någon vunnit hela tävlingen.

– Vi är så klart väldigt stolta. Att delta i olika tävlingar är något som skolan uppmuntrar och en del i ambitionen vi har med våra spetsutbildningar.

Killarnas lärare i matematik heter Anna Mustafa och det var hon som anmälde klassen till Pangea-tävlingen. Anna har arbetat på skolan sedan den startade 2008.

– Anna är jättebra lärare och det finns många duktiga matteelever i klassen, intygar killarna.

Tävlingen arrangeras av Södertörns Gymnasium och har gått varje år sedan 2014 med ett avbrott 2017. Nästan 15 000 elever i årskurs 4 till 9 deltog senast med representation från samtliga län i landet. Konkurrensen är således hård. Syftet med tävlingen är att skapa intresse för matematik.

Till en början var det en kvalfinal i tävlingen med ett dussintal uppgifter. Varje uppgift har svarsalternativ och det är både räkning och problemlösning av annan typ som gäller. Eleverna får svara skriftligt på papper som läraren skickar in.

– I finalen var det kanske tio frågor, kanske lite svårare, berättar Gustav, som liksom sin kompis Sixten är tävlingsinriktad, men killarna upplever inte tävlandet som pressande.

– Nej det är bara kul. Går det dåligt kommer det snart en ny tävling, säger Sixten.

Gustav och Sixten är kompisar sedan tiden på Asken, en annan skola i Strängnäs. Inför sjunde klass kom killarna till Europaskolan Rogges spetsprogram i matematik och NO.

Christoffer Bergfors är inte bara stolt över Sixten och Gustav utan över Europaskolan Rogges spetsutbildningar vars syfte just är att stimulera intresset hos studiemotiverade och intresserade elever.

–Det är också skönt att höra att killarna ser tävlingarna som något kul som sporrar dem att vilja lära sig mer om ett ämne de tycker om.

Killarna är sportiga av sig på fritiden. Gustav spelar fotboll och Sixten hockey. Sixten håller också på med orientering. Den ena vet vad han vill göra senare i livet.

– Jag vill bli forskare i partikelfysik eller jobba med rymden, säger Gustav.

– Ingen aning, säger Sixten när framtida syssla kommer på tal.

Andreas Sjöberg