Nu har alla våra årskurser varit på gymnasiets årliga bildningsresor i Europa

Under april och maj månad var det återigen dags för årets bildningsresor på Europaskolan Strängnäs. Det är resor som vi erbjuder eleverna utöver kurs, och till självkostnadspris. Precis som tidigare år besöker årskurs 1 Grekland, årskurs 2 Berlin och årskurs 3 Bryssel.

Tanken med Europaskolan Strängnäs bildnings- och studieresor är att komplettera undervisningen, genom att öka kunskaperna om Europa och fördjupa känslan av att vara en europé.

Grekland för årskurs 1

Lördagen den 29 april klockan 03.00 samlades 170 förväntansfulla eleverna och lärare för avfärd mot destination Grekland. Trots att vi var så många gick resan smidigt. Så snart vi landat på grekisk mark, startade det fullspäckade schemat och vi åkte direkt från flygplatsen in till Aten, för att se och uppleva de platser där den första demokratin föddes och utövades. Bland annat besökte vi det antika torget Agora, en plats med betydelse för både demokratin och handel. Därefter gick stadsvandringen vidare till platser som Hefaistos tempel, som är det bäst bevarade templet från den grekiska antiken och Pnyx, församlingsplatsen som inrättades efter demokratins genomförande.  Förutom detta fick vi även se och höra om Hadrianusporten, Lysikratesmonumentet, Romerska torget och Hadrianus bibliotek. Efter rundvandringen i Aten var det dags att hoppa på bussarna som tog oss vidare till vårt nästa stopp, Marathon. Där väntade havsbad för de som önskade och gemensam middag innan det blev dags för en välförtjänt vila.

På resans andra dag besökte vi den vackra lilla staden Delfi. Några tappra elever gick upp okristligt tidigt och besteg berget Parnassos för att se solen gå upp. Därefter besökte vi utgrävningsområdet och museet i gamla Delfi samt tempelområdet Atena Pronaia.

Den tredje dagen återvände vi till Aten för att besöka Akropolis med sina tempel och teatrar. Vi besökte också Akropolismuseet där originalen från templen finns utställda. Detta blev också den varmaste dagen under vår vistelse.

Sista dagen gick färden söderut till Peloponnesos. Vi testade bland annat den fantastiska akustiken på Epidaurosteatern, promenerade igenom Lejonporten in i Mykene och hade klasskamp i löpning på tävlingsarenan i Nemea. Därefter fanns åter möjlighet till ett mycket efterlängtat och uppfriskande dopp i havet, och det blev en jättefin avslutning på våra dagar i spåren av antikens Grekland!

Berlin för årskurs 2

Till Berlin tog vi oss med tåg eller flyg, alla elever och lärare kom fram välbehållna oavsett färdväg.

Eftermiddagen och den tidiga kvällen den inledande dagen, ägnades åt en stadsvandring i ett småregnigt och något kylslaget Berlin. Vädret till trots fick vi en ytterst intressant vandring där mycket av Berlins mörka historia berättades men också en hel del ljuspunkter. Vi besökta bland annat sevärdheter som Brandenburger Tor, Förintelsemonument, Checkpoint Charlie och mycket mer. En bra start!

Den andra dagen stod besök på museerna Mauer Panorama och Topographie des terrors och en cykeltur runt centrala Berlin med målet att nå många av Berlins sevärdheter, på agendan.

Den tredje dagen var en lite tyngre och mer allvarsam dag då vi besökte koncentrationslägret Sachsenhausen.

Efter fina dagar tillsammans fulla av utvecklande, vackra, tunga men också häftiga upplevelser var det så dags för hemfärd, för våra lite trötta men nöjda elever.

Bryssel för årskurs 3

Under resans första dag väntade en lång stadsvandring i Bryssel, som avslutades med att eleverna bland annat fick göra ett besök i Europaparlamentet.

Den andra dagen på resan blev en riktigt lärorikt dag och inleddes med ett besök på Musée des Beaux Arts och fortsatte sedan på Europeiska rådet! Där blev vi väl omhändertagna av mycket professionella guider och EU-personal. Det märks också att Sverige har ordförandeskapet i EU just och det gjorde vårt besök ännu mer spännande.

På den tredje dagen gjorde vi en utflykt till den medeltida handelsstaden Brygge som är en av Belgiens största turistmål. Där lärde vi känna staden närmare genom en två timmar lång stadsvandring. Fulla av nya lärdomar och insikter tog vi så småningom tåget tillbaka till Bryssel, perfekt för en stunds vila tyckte en del.

Den avslutande dagen besökte vi Europakommissionen och Sara Hector tog emot oss i Durieux-salen. Därmed var cirkeln mellan de tre samarbetande institutionerna: det vill säga EU- Parlamentet, Rådet och Kommissionen nu sluten.

På eftermiddagen besökte Tervuren och fick en guidad visning av Afrikamuseet något som inte lämnar någon oberörd.

På kvällen fick de eleverna som var intresserade träffa Séverine A, som berättade hur det går till att bekämpa pengaflödet till terrorister och som även förklarade hur hon arbetar för att förhindra och försvåra penningtvätt.

Efter intensiva och lärorika dagar går dock vistelsen mot sitt slut och det är dags för alla att ta tåget eller flyga hem.

Stort tack alla fina elever och lärare för dessa fantastiska resor, som garanterat blir minnen för livet!