Minnesvärd studentbal på Sundbyholms Slott

Den 31 maj var det äntligen dags för 2024 års studentbal på Sundbyholms slott. I strålande solsken samlades Europaskolan Strängnäs elever och lärare, för en mycket minnesvärd eftermiddag och kväll med mingel, tal, middag och dans.

Det fixas och ordnas in i det sista på eftermiddag, men så småningom är festkommitténs alla förberedelse inför balen är klara. Studenternas anhöriga är på plats,  och det är äntligen dags för årets bilkaravan att sakta rulla upp mot röda mattan vid entrén, och släppa av de glada och förväntansfulla festdeltagarna.

Solens strålar fortsätter att lysa i kapp med de finklädda eleverna och stämningen är mycket god när det minglas på slottsbacken, och enligt tradition avfyras tre salutskott dagen till ära.

I väntan på att dörrarna in till kvällens festligheter och middag ska slå upp, passar vi på att samla alla för den traditionella balbilden ”Rektors samling” som sker vid slottsgaveln.

Så småningom kallar kvällens värdpar Emil Åslund och Selma Busch Palm till samling – dörrarna öppnas och det är äntligen dags att gå in för att sätta sig till bords.

Under förrätten som bestod av en klassisk toast skagen, började också talen. Det var en hel del som ville säga några väl valda ord denna fina kväll. Vi hade talare från varje klass och många lärare som stod på tur.

Mellan varmrätten som bestod av oxfilé och potatispuré och efterrätten, en mycket god pannacotta, fortsatte talen. Till sist tackade kvällens värdpar köket för en fin måltid och taffeln bröts för att förbereda lokalen inför dansen. Många av festdeltagarna passade på att ta en nypa frisk luft och sökte sig ner mot stranden.

Kvällen fortsatte sedan med dansen – och skolans tradition är att alltid starta med vals. Sen blev det allt modernare tongångar och när rektor lämnat balen for kavajerna raskt av. Glädjen lyste över dansgolvet och ljudnivån ökade markant när alla skakade loss samtidigt.

Tusen tack till alla för ännu en bal på slottet, som var alldeles, alldeles underbar!

Fotograf: P-O Rosén, Strängnäs

Många fler bilder hittar du på Europaskolan Strängnäs Facebooksida >

Bilder från tidigare års studentbaler finns på sidan Studentbalen här på skolans webbplats >