Inspirerande bildningsdag för Europaskolan Strängnäs elever i Stockholm och Uppsala

Äntligen var det dags för Europaskolan Strängnäs uppskattade bildningsdag som inkluderar alla skolans klasser. Det var därför många förväntansfulla elever samlades vid Djäknehallen utanför skolan tidigt på morgonen för att hoppa på någon utav bussarna (hela sex stycken) som stod redo för avfärd mot Stockholm och Uppsala. På dagordningen fanns en lång rad intressanta studiebesök bland annat på olika museer, SVT,  Sveriges radio, Domkyrkans biliotek och både Stockholm och Uppsala universitet och inte minst KTH. 

Här följer några exempel av de olika klassernas studiebesök:

ModEU22 fick under förmiddagen göra en stadsvandring genom de gamla kvarteren i Gamla Stan med professionell guidning. På eftermiddagen blev det ett besök till Europahuset, där finns Europaparlamentets kontor och EU-kommissionens representation här i Sverige under ett och samma tak.

KF22 fick på förmiddagen besöka Tekniska museet för att på plats anta utmaningen: Maskin-byggande, vilket de gjorde med ett förvånansvärt bra resultat enligt museipersonalen. På eftermiddagen fick eleverna besöka Sveriges Radio och lära sig mer om Public Service och deras uppdrag att bland annat sända radio i allmänhetens tjänst, och om hur viktigt det är för Sveriges Radio att vara korrekta, sakliga, trovärdiga och opartiska.

FÖ22 inledde Stockholmsdagen med ett besök på SVT, där fick vi träffade Katia Elliott som är programledare på Aktuellt. Efter en rundtur så berättade Katia om hur hon arbetar innan och under sändning. Hon betonade hur viktigt det är för för SVT med saklighet och objektivet och att det är viktigt att följa nyheterna via en säker källa.

ModEU21 fick inleda bildningsdagen med en guidad tur på Nationalmuseum där de fick en mycket god genomgång av deras bästa konst från olika tider som till exempel Batavernas trohetsed av Rembrandt.

Sci21 fick under sin bildningsdag göra besök på både Stockholms universitet och KTH, för att bland annat lyssna till partikelfysikerna Sara Strandberg och Christian Ohm. De berättade om den forskning de bedriver vid CERN, världens största partikelfysiklaboratorium . Vi fick också lära oss en hel del om partikelfysikens standardmodell och om hur de gör för att försöka hitta den mörka materien som länge varit ett av fysikens olösta mysterier.

EU20 började bildningsdagen med ett besök på Polismuseet, som var mycket intressant och lärorikt. Därefter väntade Medeltidsmuseet.

Sammanfattningsvis var det med en hel del nyvunnen kunskap och vidgade vyer som belåtna elever satte sig på bussen   tillbaka till Strängnäs, efter en heldag i huvudstaden.