Europaskolan Strängnäs naturvetenskapliga spetstrea Science20 på studieresa i Genève

I årskurs 3 erbjuder vi om möjlighet finns våra elever som läser Science (naturvetenskapligt spetsprogram) att göra en studieresa* till Genève, där ett besök på världens största partikelfysiklaboratorium CERN är en av de stående höjdpunkterna. Det blir också besök på FN:s Europahögkvarter, botaniska trädgården och Röda Korsets museum.

Det var ett strålande sommarväder som mötte vår naturvetenskapliga spetstrea Science20, när dom landande i Genève. Boendet för vistelsen låg perfekt alldeles intill den vackra Genèvesjön. Den första dagen hanns det med ett besök vid vetenskapsmuseet, samt ett besök i den botaniska trädgården.

Den andra dagen blev en intensiv dag i ett varmt och soligt Genève. På förmiddagen besökte vi partikelfysikcentret CERN.  Där vi först fick en utmärkt guidning av partikelfysikern Rosy Nikolaidou som jobbar på ATLAS-detektorn (stor som en mindre finlandsfärja). Hon berättade om hur ATLAS är uppbyggt och vad de kan detektera där. Därefter tog post doc Antonia Strubig över. Hon höll en privat föreläsning för oss om hur det är att arbeta på CERN, hon berättade också lite om CERN:s historia, samt om några av de viktigaste upptäckterna som gjorts här sedan starten på 1950-talet.

Vi åt sedan lunch tillsammans med Antonia på en av CERN:s restauranger omgivna av diskuterande och lunchande partikelfysiker.

Här vill vi passa på att tacka Sara Strandberg, professor i partikelfysik vid Stockholms Universitet, som ordnade så att vi fick träffa Rosy och Antonia. Utan Saras hjälp hade CERN-besöket inte varit möjligt i år.

På eftermiddagen besökte vi FN:s Europahögkvarter, där vi fick höra både om tillkomsten av FN, samt om dess nuvarande arbete. Vi fick också besöka en av mötessalarna, samt möjligheten att titta in på ett pågående möte. Nu i dagarna är det WHO:s 76:e årliga sammankomst på Genèveskontoret.

På eftermiddagen besökte vi det betydligt mindre allvarsamma Patek Philippe-museet. Här fick vi lära oss om urmakeriet genom de senaste 500 åren, samt bevittna ett enormt överflöd av exklusiva klockor och speldosor.

Vi avslutade dagen med en gemensam middag med typiskt Schweizisk mat, och naturligtvis var det många av oss som åt ostfondue!

* Studieresan till Schweiz är ett erbjudande utöver kurs för elever på spetsutbildningen Scienceprogrammet (NA).