Felicia Fastrup är en nybliven student som verkligen lever upp till betydelsen av sitt förnamn. Namnet Felicia kommer nämligen av det latinska ordet felicitas – ”glädje/lycka” – och det är precis vad hon har spridit omkring sig under gymnasietiden. Det resulterade i att just Felicia Fastrup blev mottagare av stipendiet ”Årets Europaelev”, som delades ut vid Europaskolan Strängnäs skolavslutning. Här får vi möta Felicia i en intervju, innan hon går vidare ut i livet mot en spännande framtid.
Stipendiet Årets Europaelev är ett av flera stipendier som delas ut vid vårterminens slut varje år på Europaskolan Strängnäs. Detta stipendium är skolans eget och innefattar, förutom äran och ett diplom, en summa på 6 000 kronor.
Några av stipendiaterna kommer vi att intervjua här på Europaskolan Strängnäs webbplats – och Felicia Fastrup är en av dem. För en fullständig lista över årets stipendiater och stipendiegivare, se länk nedan.
Här är motiveringen till valet av Felicia Fastrup som Årets Europaelev, så som den lästes upp under skolavslutningen:
Stipendiet för årets Europaelev går till en student som verkligen utmärkt sig på många sätt, under sina tre år på skolan. Denna sprudlande glada och charmiga elev når inte bara höga resultat, hen är också en underbar person som med sitt kärleksfulla och inbjudande sätt får alla att känna sig sedda och omtyckta. Denna elev sticker ut, både i skolarbetet och som vän och elev. Hen lyser upp vår vardag med sitt smittande leende och varma sätt! Stipendiet för årets Europaelev går till Felicia Fastrup! Vår egen lilla solstråle!
Om Felicia Fastrup:
Program och klass på Europaskolan Strängnäs: Företagarprogrammet (Fö17).
Avgångsår: 2020.
Bor: I Strängnäs.
På fritiden: Spelar fotboll, jobbar på Grassagården och älskar att bada och äta glass!
En bok alla bör läsa: Pippi Långstrump-böckerna.
En film alla bör se: Forrest Gump.
En låt/ett musikstycke alla bör höra: Move on Up ‒ Curtis Mayfield.
Motto: Att leva det ljuva livet, ”la dolce vita”.
Intervju med Felicia Fastrup
Stort grattis till priset Årets Europaelev! Hur kändes det att ta emot det?
– Tack! Tillsammans med ungefär tio vänner såg jag på skolavslutningen. När de läste motiveringen och sa att jag blev Årets Europaelev så kändes det stort. Alla mina vänner jublade och jag kände mig stolt över stipendiet. Jag tycker att det är en ära att få ta emot ett så hedersfullt stipendium och att få höra så fina ord om sig själv.
I motiveringen står det att du är en ”solstråle” och lyser upp vardagen på skolan. Kan du ge några exempel? Vilka är dina drivkrafter?
– Jag ler mycket och jag gillar att få människor att skratta och vara glada. Så jag försöker vara lättsam och genuin.
Har du några tips till andra som vill utveckla en mer positiv syn på livet och i bemötandet av andra människor?
– Le! :- ) Det är trevligt att möta människor som ler, och ler man mot dem, så ler de ofta tillbaka.
Varför valde du just Europaskolan Strängnäs?
– Jag kommer från Strängnäs och har haft syskon som gått på skolan innan. När jag skulle välja gymnasium så tyckte jag att Europaskolan verkade levande, med resor, fester och bra undervisning. Så jag valde Europaskolan och är extremt nöjd med det.
Vad har tiden på Europaskolan Strängnäs betytt för dig?
– Tiden på Europaskolan har betytt otroligt mycket. Jag har uppskattat den oerhört, inte bara så har jag fått vänner för livet, utan jag har även utvecklats som person, lärt mig väldigt mycket och inte minst ätit Europakockens fantastiska mat fem dagar i veckan. Dessutom har jag gjort väldigt mycket roligt i skolan, på resorna och festerna, och skapat minnen för livet.
Vet du hur du ska använda stipendiepengarna?
– Ja, jag ska köpa mig en kamera.
Vad gör du nu närmast efter studenten?
– Egentligen var planen att jag skulle jobba på Teneriffa, men nu blir det en varm sommar på café Grassagården, och det tackar man ju inte nej till.
Hur ser dina fortsatta planer/drömmar ut inför framtiden?
– Jag vill gärna hinna åka utomlands och arbeta, som det var tänkt. Efter det så vill jag plugga i en studentstad och leva det livet. Exakt vad jag ska läsa har jag inte bestämt än.
Vilka råd har du till nya elever som ska börja på Europaskolan i höst?
– Mitt råd är att prata med många och skaffa vänner ‒ över klassgränserna och årskurserna.
Tack så mycket för intervjun, Felicia. Vi önskar dig allt gott och stort lycka till i framtiden!