Lovisa Strange från Europaskolan Strängnäs går till riksfinal i tävlingen Wallenbergs fysikpris
Till vår stora glädje kan vi berätta om ännu fler framgångar för Europaskolan Strängnäs. Stort grattis till Lovisa Strange, som går i vår naturvetenskapliga spetstrea Science 17! Hon har nämligen gått till riksfinal i Sveriges största fysiktävling för gymnasiet: Wallenbergs fysikpris.
Wallenbergs fysikpris är en svensk uttagningstävling till den internationella fysikolympiaden. Den svenska tävlingen riktar sig till elever i årskurs 2 och 3 som läser naturvetenskapligt eller tekniskt program på gymnasiet (eller annat program med fysik).
Nu har Lovisa Strange från Europaskolan Strängnäs tagit sig till final i Wallenbergs fysikpris! I uttagningstävlingen presterade hon bland de 20 bästa av nästan 600 tävlande! Mycket imponerande, tycker vi på Europaskolan och särskilt Erik Waltersson, som är Lovisas stolta fysiklärare.
Detta är dock inte första gången Lovisa Strange når framgångar inom fysik. Hon har bland annat flera gånger vunnit Månadens problem hos Svenska Fysikersamfundet.
Men hur började egentligen hennes fysikintresse? Vi ställde nyfiket frågan till Lovisa, som berättar:
– Jag har varit intresserad av fysik länge, i grundskolan var fysik och matte mina favoritämnen. På gymnasiet har mitt intresse blivit ännu större, och jag tycker det har varit väldigt roligt att lära mig ännu mer fysik, exempelvis i kursen fysik specialisering på Europaskolan Strängnäs.
Förberedelserna för uttagningen till Wallenbergs fysikpris började i höstas, för Lovisa och hennes studiekamrater i kursen fysik specialisering. Då gjorde de gamla kvaluppgifter på lektionerna, och i januari skrev de kvalificeringsprovet på skolan.
– Provet bestod av sex frågor (5 poäng per fråga) och man hade fem timmar på sig att skriva det, fortsätter Lovisa. Jag fick 24 av 30 poäng och kom därför till final.
Lovisa Strange blev dessutom den första eleven i Europaskolans historia att kvala in till finalen i Wallenbergs fysikpris. Jätteroligt och spännande, tycker förstås finalisten.
Tillsammans med de andra finalisterna kommer Lovisa att få spendera 16–20 mars i Göteborg. Där väntar en fysikvecka med föreläsningar, studiebesök, populärvetenskapliga föredrag och laborationsövningar. Under veckan görs också några av de experimentella finaluppgifterna. Resten av finaluppgifterna görs i Tallinn i Estland i april vid Nordic-Baltic Physics Olympiad, dit Lovisa alltså också får åka.
Återigen stort grattis, Lovisa! Fantastiskt bra jobbat och fortsatt lycka till!