Vandringar för årskurs 9 – del av en ny tradition med friluftsliv på Europaskolan Malmköping

Nu har båda niorna på Europaskolan Malmköping genomfört vandringar på Sörmlandsleden. Närmare 1,5 mil har varje klass vandrat, med paus för korvgrillning och bygge av vindskydd. På schemat stod samtidigt NO-exkursioner och moment inom idrott och hälsa. Vandringarna är en del av vår nya tradition med friluftsliv: ett utmärkt sätt att kombinera motion och frisk luft med ökad kunskap – dessutom kryddat med både glädje och ökad sammanhållning!

Som en del i kursplanen för idrott och hälsa ingår friluftsliv och utevistelse. Därför har vandring stått på schemat för våra nior på Europaskolan Malmköping – en för respektive klass. Förutom att vandra skulle de också genomföra en del bedömningsgrundande aktiviteter: packa en packning, slå läger, bygga vindskydd, ordna eldstad och tillaga någonting på ett stormkök.

Först ut på vandring var klass 9B, onsdagen den 20 maj strax före Kristi himmelsfärds­dag. Eleverna, mentorer och lärare gav sig då iväg längs med Sörmlandsledens etapp 20 mellan Malmköpings camping och Henaredalen. Vädret var bra och det blev en mycket lyckad dag.

Onsdagen den 27 maj kom turen till klass 9A, som även de hade tur med vädret. Regnmolnen som kanske hade tänkt titta fram höll sig snällt borta. Dessutom fick eleverna sällskap av inte mindre än två hundar!

På plats vid naturreservatet reste niorna vindskydd, ordnade matlagningsmöjligheter, grillade korv och pustade ut. Hundarna, som följde med klass 9A, bjöds på så mycket korv de orkade, och hade nog en alldeles utmärkt dag tillsammans med våra duktiga elever.

NO-lärarna passade också på att genomföra exkursion med niorna under vandringarna. Eleverna fick då artbestämma såväl växter som insekter.

Totalt vandrade våra elever cirka 14 kilometer tur och retur. Alla var jätteduktiga och visade glatt humör trots en del ömmande fötter och ben. Förhoppningsvis har de nu fått med sig ett härligt minne för livet!

De här vandringarna är en del av en ny tradition med friluftsliv på Europaskolan Malmköping. Tanken är att låta eleverna få vistas mer i naturen, där de ska få prova på olika typer av friluftsaktiviteter som anpassas och ändras i takt med deras stigande ålder.

Felicia Eklund, lärare i idrott och hälsa, berättar mer:

‒ Vi kommer att utöka den här satsningen i början av höstterminen, tillsammans med arbetet att stärka gruppernas sammanhållning inför läsåret. Samtidigt planerar vi att plocka in flera andra ämnen som är lämpliga att integrera i våra nya planer för friluftsliv.

Ett annat smakprov på detta var niornas brödbak på en muurikka under hem- och konsumentkunskapen, tidigare i våras. Läs mer via länken nedan.

Starkt jobbat alla nior! Vi hoppas att dessa vandringar får följa med er som ett trevligt minne från era sista veckor hos oss på Europaskolan Malmköping!

Läs mer om lektionen i hem- och konsumentkunskap utomhus på Europaskolan Malmköping >