Ploggning på schemat för Europaskolan Malmköpings fyror – för ett renare Malmköping

Elever från klass 4A: en del av det ploggande gänget på Europaskolan Malmköping, där alla fyror deltog.

Insamling av mer än 31 kilo skräp, bråte och skrot! Det blev resultatet av en dag med ploggning – joggande och skräpplockning – på Europaskolan Malmköping. Snyggt jobbat, säger vi till våra duktiga fjärdeklassare.

Att ”plogga” har nu blivit en tradition på Europaskolan Malmköping. Det var för snart tre år sedan som skolans idrottslärare Sofie Ljung kom på den eminenta idén att förena nytta med nöje. Varför inte passa på att plocka skräp samtidigt som man joggar? Skolans två klasser i årskurs 4 fick därmed plogga på idrottslektionen, samtidigt som de tävlade mot varandra. Vinsten? Äran så klart, det räcker.

Syftet med ploggning är att väcka medvetenhet om miljön inför framtiden och göra en insats för ett renare Malmköping, men också att motarbeta ett oförtjänt dåligt rykte. Visst händer det att elever skräpar ner men de allra flesta sköter sig och visar stor respekt för naturen.

Måndagen den 12 april var det dags för 2021 års ploggning. Båda klasserna i årskurs 4 gav sig ut på kombinerad motionsrunda och skräpplockning, mellan skolan och Malmköpings butiker.

”Sofie, det finns inget skräp här!” var en av kommentarerna vid starten. ”Jo, det gäller att lägga rätt fokus för stunden. Tittar man efter skräp hittar man skräp!” blev svaret från Sofie Ljung, som snart hade öppnat elevernas ögon. De medhavda plastpåsarna fylldes snart med både det ena och det andra, av de taggade eleverna.

Hela 31,3 kilo skräp, bråte och skrot blev resultatet av insatsen, allt enligt den portabla våg som var med under dagen.

Inför ploggningen blev eleverna och deras lärare också intervjuade av Eskilstuna-Kuriren, som lyfte deras hedrande insats i en tidningsartikel. Det är vår förhoppning att nu även öppna ögonen på fler i trakten, för en renare miljö och framtid.

Tack så mycket, alla fyror. En stor applåd till er!

Läs mer i Eskilstuna-Kuriren (för prenumeranter) > Skräpplockning på agendan för Europaskolans fyror – Ekuriren