Isvak och livräddande kunskap – stod på schemat när årskurs 9 hade sin friluftsdag på Europaskolan Malmköping

I slutet av februari var det så dags för niornas egen friluftsdag. Temat den här gången var ”Bada i isvak och annan livräddande kunskap”, erfarenheter och kunskaper som kan komma till stor nytta för eleverna.

Under eftermiddagen den 18 februari samlades Europaskolan Malmköpings nior vid Hosjön. Där hade lärarna förberett med grillar och korv som eleverna fick stärka sig med, innan det var dags att prova på att bada isvak med mera. Isvaksbadet var inte obligatoriskt men ett antal elever passade ändå på att testa hur det känns att kliva ner i det iskalla vattnet. De modiga eleverna fick en säkerhetslina runt midjan och en packad ryggsäck att låna för extra flytkraft.

Eleverna hade också fått noggranna instruktioner kring vad man bör tänka på för att genomföra Isvaksbadet på ett säkert och givande sätt. Varje isvaksbadare blev också tilldelad en ”hjälpkompis”, som fick uppdrag enligt nedan:

Under isvaksdoppet kommer du att bli tilldelad (eller få vara) en kompis som kommer att hjälpa till vid ombytet. Kompisen ansvarar för att hjälpa dig av med kläder om så krävs. Kompisen hjälper dig att få fram nya torra kläder från väskan. Packa det du vill komma åt först överst i packningen som handduk och det som du ska ha på överkroppen.

Ta av dig på överkroppen först, vatten rinner neråt. Torka dig och sätt på dig torra kläder på överkroppen. Ta sedan av dig på underkroppen, torka dig och sätt på dig torra kläder.

Avsluta med att sätta på dig vinterkläder, jacka, överdragsbyxor, mössa, vantar, vinterskor och sockor.

Se till att röra dig så mycket som möjligt efter badet, bli inte stillastående, drick varm dryck. Kompisen hjälper dig att komma ihåg att röra på dig.

Om det krånglar vid ombytet be en vuxen om hjälp!

Tack alla för en givande dag!