Intressanta samtal på Europaskolan Malmköping under besök av Roddy Benjaminson och Kvinnojouren Malva i Flen

Hur ska man bete sig mot varandra? Vad betyder självkänsla, och hur ska man hantera machokultur och våld? Det var frågor som våra högstadieelever på Europaskolan Malmköping fick diskutera under ett intressant besök av Roddy Benjaminson i samarbete med Kvinnojouren Malva i Flen.

Roddy Benjaminson är för de flesta mer känd som gladiatorn Hero, från det populära tv-programmet Gladiatorerna. Men vad alla nog inte vet är att den starke och snälle gladiatorn också är verksam som föreläsare. Med ett gediget förflutet som behandlingsassistent, har han också stor erfarenhet av möten med machokulturen – och vad som driver människor att bryta mot samhällets spelregler.

Torsdagen den 28 november kom han till Europaskolan Malmköping för att ta upp dessa viktiga frågor med våra elever från årskurs 7, 8 och 9.

Föreläsningen arrangerades i samarbete med Kvinnojouren Malva i Flen. De bedriver ett omfattande arbete för att stödja och hjälpa utsatta kvinnor, män och hbtq-personer som lever med våld i nära relation. Roddy Benjaminson har även själv startat och arbetat med en kvinnojour, en verksamhet som ligger honom varmt om hjärtat.

Det blev många intressanta samtal under förmiddagen, kring ämnen som självkänsla, machokultur, våld och hur vi ska bete oss mot varandra.

Givetvis hade eleverna också nyfikna frågor om Gladiatorerna och träning. Här slog Roddy förhoppningsvis hål på alla tankar om att dopning skulle vara något att ägna sig åt. Detta är något han tar starkt avstånd ifrån, och han poängterar i stället vikten av måttlig träning i kombination med bra kost.

Det var fint att se det stora engagemanget hos alla medverkande denna dag. En dag som på många sätt tog vid där Mikael Danielsson lämnade oss under Vänskapsdagen tidigare i höstas.

Att lyfta sådana här frågor är en viktig del inom Europaskolans värdegrund, där ledorden är öppenhet, respekt, ansvar och resultat. Allas lika värde är vår gyllene regel.

Varmt tack till Roddy Benjaminson och Kvinnojouren Malva – både för besöket och de värdefulla insatser ni gör!

Här finns mer information om Kvinnojouren Malvas arbete >
Europaskolans värdegrund hittar du här >