Europaskolan Malmköping i ny satsning på friluftsliv

Nu är den i full gång, vår nya tradition med friluftsliv på Europaskolan Malmköping. Tanken är att låta eleverna vistas mer i naturen, med aktiviteter som stärker sammanhållningen och kan kombineras med olika moment i undervisningen. Frisk luft, motion och ökad arbetsglädje kommer på köpet!

Redan under vårterminen 2020 smygstartade vi vår nya satsning på friluftsliv inom Europaskolan Malmköping. Då begav sig niorna ut på vandring, samtidigt som de hade NO-exkursion och utförde moment inom idrott och hälsa. De fick även laga mat utomhus på en muurikka, under en lektion i hem- och konsumentkunskap. Lyckade aktiviteter som genast gav mersmak!

Nu är det nytt läsår och dags att dra i gång på allvar. Höstterminen fick därmed en rivstart i friluftslivets tecken.

Först ut var årskurs 8 som paddlade från Åkers styckebruk respektive Skebokvarn, för att sedan övernatta i tält. Under turen fick de bland annat öva på så kallad eskimåsväng, eller kajakroll.

Därefter kom turen till tre klasserna i årkurs 7. Eleverna vandrade drygt en mil på Sörmlandsleden med lätt packning, för att sedan också övernatta i tält. Tunga saker och mat kördes med bil. Dagen efter fortsatte eleverna sedan vandringen, då cirka 5 kilometer.

Sist ut var årskurs 9 som vandrade sammanlagt drygt en mil, även de på Sörmlandsleden. Mitt i vandringen pausade de för att sätta upp vindskydd och äta en välbehövlig lunch.

Några klasser fick njuta av varma, soliga dagar och ljumma kvällar och nätter, medan andra fick stå ut med betydligt kyligare temperaturer. Alla var dock vid gott mod och tältade oavsett väder.

Det här var första året med friluftsaktiviteter för alla högstadieklasser. Med facit i handen ser vi att mycket kring planeringen kan förbättras till nästa år. Men tongångarna från såväl personal som elever har varit överväldigande positiva. Flera mellanstadieelever har också uttryckt längtan efter att få ge sig iväg!

Vi hoppas och tror att friluftsaktiviteterna ska vara en del i att öka sammanhållningen mellan klasserna. Samtidigt får vi in lärotillfällen som passar våra olika ämnen. Att laga mat utomhus på hem- och konsumentkunskapen eller artbestämma svampar på naturkunskapen är bara några exempel.

En grundtanke är också att anpassa aktiviteterna efter elevernas ålder och förutsättningar. Med tiden utökar vi utmaningarna, samtidigt som vi har roligt på vägen.

Vi vill passa på att tacka de vårdnadshavare som ställde upp med skjuts av såväl elever som personal och förnödenheter – och som också följde med. Det är en insats vi verkligen värdesätter.

Tack allihop för underbara dagar. Vi ser redan fram emot nästa års terminsstart – och då blir det ännu bättre!