Demokrati i praktiken på Europaskolan Malmköping

Årskurs 4 på Europaskolan Malmköping har arbetat med World’s Children’s Prize under ett antal veckor. Tillsammans har de arrangerat en omröstning i vallokal för hela skolan – och det har de gjort med bravur.

The World’s Children’s Prize for the Rights of the Child är en svensk organisation som utbildar unga i, bland annat, demokrati, barnrättigheter och miljö. Varje år delas också ett pris ut. Det är elever i skolor världen över som röstar på en av tre kandidater, och de två som inte vinner får barnens hederspris.

Våra duktiga fyror har fått läsa på om de olika kandidaterna och har därefter sett till att informera alla de andra klasserna, årskurs 5 till 9, om de tre barn som har möjlighet att vinna priset. Förutom det har de även ordnat allt praktiskt som krävs för att genomföra en omröstning. De har upprättat en vallokal, gjort affischer om de olika kandidaterna, gjort röstkort, tagit fram vallängder och gjort valurnor …

– Det här är SO i praktiken, säger fyrornas lärare Christer Lundin. De som har deltagit i det här vet nog precis vad de ska göra när det är deras tur att gå till vallokalen om några år.

Fredagen den 13 april var det dags att skörda frukten av fyrornas hårda arbete – det var dags för omröstningen. Fyrornas klassrum hade gjorts om till vallokal och de övriga klasserna fick komma dit i tur och ordning. De äldre eleverna fick kika på affischerna, läsa instruktionerna hur de skulle göra och därefter lägga sina röster – precis som i ett riktigt val. Deras namn ströks även i vallängderna när de lämnade fram sina röstkort. Samhällskunskap i praktiken, som sagt.

Bra jobbat, säger vi till våra fantastiska elever och deras stolta lärare!

Läs mer om World’s Children’s Prize for the Rights of the Child här. >