Årets vänskapsdag 2019 på Europaskolan Malmköping

För tredje året i rad har vi på Europaskolan Malmköping anordnat en vänskapsdag till minne av eleven Axel Göransson som, när han gick i sjunde klass på vår skola, omkom i en tragisk olycka år 2015. Årets tema var ”Våga vara dig själv”, med många tänkvärda inslag och fantastiska samtal.

Vänskapsdagen på Europaskolan Malmköping har genom åren genomsyrats av ett budskap om att vi ska vara snälla mot varandra, tänka på hur vi beter oss, vara rädda om varandra, och ta hand om varandra.

År 2019 års vänskapsdag hade temat ”Våga vara dig själv” och arrangerades den 3 oktober. Rektor Stephan Eriksson inledde med ett tal där han uppmanade oss att inte låta dessa goda handlingar stanna vid i dag, utan låta vår vänskapsdag vara startskottet för att vara en schyst person även i morgon, och nästa dag, och dagen efter det. För störst av alla människor är de som vågar ta avstånd från elakheter mot andra och som i stället vågar omfamna det goda och vara snälla.

På det temat talade även dagens föreläsare Micke Danielsson, före detta elitfotbollsspelare, med våra elever i årskurs 6 till 9. Han höll en utlämnande och berörande föreläsning om hur han själv har bidragit till den machokultur som på många sätt förstör vårt samhälle, för både killar och tjejer. Men också hur han tagit avstånd från den och nu försöker bidra till att det ska ske förändringar. Våra elever uppskattade föreläsningen, och våra åttor och nior fick dessutom en pratstund i sina klassrum med Micke – något som såväl eleverna som Micke tyckte var värdefullt och bra.

Våra yngre elever i årskurs 4 och 5 fick inleda dagen med värderingsövningar och att tala om årets tema. Därefter fick även de lyssna på någon, nämligen vår egen Jesper Lundin – som föreläste på vår första vänskapsdag 2017. Jesper arbetar numera hos oss, och han och rektor Stephan hade ett samtal på scenen där Jesper öppenhjärtigt berättade om hur han efter år av mobbning till slut vågade vara sig själv – alltifrån att vara öppen med sin sexuella läggning till att inte fundera på om han “får” måla naglarna eller inte, utan helt enkelt göra det om han känner för det på morgonen.

Slutligen producerade våra elever fantastiskt fina alster på temat “The story of my life” med inspiration från en tävling som anordnas just nu som heter “En bild, en berättelse”. Trapphuset fylldes under eftermiddagen med bilder och texter med allt från hyllningar till djur, vänner och bortgångna farmödrar, till texter om kärleken man känner för en sport eller ett datorspel.

Tack Micke och Jesper för era fantastiska samtal med eleverna under vänskapsdagen, och tack alla fina elever för er delaktighet och ert engagemang. Och kom ihåg: var en schyst person även i morgon, och dagen efter det, och dagen efter det. Vi behöver mer vänlighet i vår värld.

Fotograf: Karina Frölund, reporter på Sörmlandsbygden.