Supertalanger från Europaskolan Strängnäs

Två studenter från Europaskolan finns med på årets lista över Sveriges 101 främsta Supertalanger. Unga, smarta, drivna kvinnor och män som leder miljardbolag, utvecklar spel, bildar opinion, gör affärer av ishavsalger, jobbar ideellt och mycket annat. Victoria Carlsson och Philip Frick är Europaskolan Strängnäs representanter på Veckans Affärers lista 2016 över unga människor som i sex olika kategorier visar vägen in mot framtiden.

Victoria Carlsson – kreativ ”Hållbarhetsivrare” som gjort succé med frusen yoghurt

Victoria Carlsson, 28, och affärspartnern Sofie Stenmark erövrade en plats på listan över supertalanger i kategorin Hållbarhetsivrare. Juryns motivering: Deras frusna yoghurt – Yollibox – dyker snart upp i nästan varenda glassbox i landet. Detta samtidigt som man valt att ställa om produktionen helt. Nu är allt ekologiskt.

Victoria

Vad är Yollibox?
En ekologisk fryst yoghurt med låg fetthalt som äts naturell alternativt med frukt, bär eller nötter. Yollibox produceras av ett familjeföretag på den engelska landsbygden. Kvalitet och naturliga råvaror står i fokus.

Ylibox

Det hela började sommaren 2011 när Victoria och Sofie var på väg till västkusten. Två dagar, 14 biltimmar och ett par glas rödvin senare var det klappat och klart. Victoria sa upp sig från jobbet och Sofie tackade nej till ett internship i staterna. Sparpengarna gick till aktiekapital. I juli 2013 handfylldes de 10 000 första Yolliboxarna och några veckor senare såldes den första boxen i butik. I dag kan Yolliboxar köpas nästan överallt i Sverige.

Entreprenörernas credo: Livet är för kort för enbart senaste dieten. Hälsa handlar om helheten. Det mumsiga vi äter ska också vara bra för Moder Jord. Ett företag kan drivas både lönsamt och ekologiskt.  Vi vill erbjuda ett ekologiskt sortiment, förmedla en sund syn på hälsa och bidra till klimatkompensation. På lång sikt strävar vi efter att säkerställa arbetsförhållandena i de EU-länder som vi handlar med. Kort sagt: Ett litet företag med stora visioner.

Victoria – Europaskolan Strängnäs företagarprogram, studentklass 2006 – om Veckans Affärers utmärkelse:

– Det känns otroligt kul och ärofullt att återfinnas på samma lista som flera av mina stora inspirationskällor. Extra roligt att Europaskolan har två supertalanger på listan i år! Europaskolan Strängnäs, i synnerhet några av mina lärare, har betytt mycket för min utveckling och är en stark anledning till att jag befinner mig där jag är idag.

Efter gymnasiet gick Victoria på Handelshögskolan i Stockholm. Före resan med Yollibox var hon bland annat analytiker på riskkapitalbolaget Karnell och hade internship hos amerikanska Investmentbolaget Aronsson Group. Till meriterna hör också att Victoria sedan ett drygt år är medlem av Prins Daniels Fellowship som arbetar för att främja entreprenörskap i Sverige.

Philip Frick – prisbelönt ”Nytänkare” med stående inbjudan att forska på Harvard

Philip Frick, 22, är supertalang i kategorin Nytänkare. VA-motiveringen till Philips plats på listan: Började forska redan på gymnasiet och vann en nationell forskningstävling med ett projekt som kan följa hur ett läkemedel sprids och tas upp i kroppen. Har i dag en stående inbjudan att forska på Harvard, men väljer för tillfället att utbilda sig till ingenjör på Chalmers.

Philip_Frick

Philips kommentar till utmärkelsen:

– Jag är otroligt hedrad över att vara med på listan bland dessa extremt duktiga personer. Några som bidragit till utmärkelsen är min familj som alltid stöttat mig, lärare på högstadiet som lagt grunden för mina studier och de som ställt upp under åren på Europaskolan, särskilt rektor Thomas Axelsson, min skolkamrat Johannes Orstadius och Daniel Langkilde som startade Rays, Research Academy for Young Scientists.

För att vara 22 år har Philip Frick ett osannolikt starkt track record. Under sista året på gymnasiet utsågs Philip till Sveriges bäste naturvetarelev för utvecklingen av en teknik att spåra små diamantpartiklar i vävnad, en teknik som kan komma att tillämpas inom medicinen. Priset för uppfinningen var ett sex veckors forskarläger 2013 vid ett av världens främsta universitet, Massachusetts Institute of Technology (MIT). Därifrån rekryterades Philip till Harvard där han deltog i framställningen av världens tunnaste optiska fibrer.

Som yngste naturvetare någonsin tilldelades Philip 2014 Anders Wall-stipendiet inom området naturvetenskaplig forskning. Stipendiet på 150 000 kronor går till talangfulla naturvetare som ännu inte avlagt akademisk grundexamen. Philip som gick ut Europaskolan Strängnäs våren 2013 hade då inte ens påbörjat högre studier. Före nuvarande studier i teknisk fysik vid Chalmers medverkade Philip i projekt inom Ericsson för utveckling av mjukvara. Dessutom har han under två somrar lett Rays forskarskola som är förlagd till Europaskolan Strängnäs.

Extremt naturvetenskapligt inriktad kan det tyckas – men så är det inte. Med intresse för ledning och gruppdynamik i forskningsmiljö har Philip också en inriktning mot humaniora. Vart det leder i framtiden är oskrivet. För några år sedan lockades Philip av en framtid inom interdisciplinär forskning där grundläggande kvantfysik samverkar med kemi bland annat för tillämpning inom medicinen. I dag är han inte lika säker. För en supertalang finns många möjligheter.

– Men jag är säker på en sak, säger Philip. Jag ska fortsätta tänka nytt och hitta nya utmaningar att ta mig an!