Ny inspektor installerad för Europaskolan i Strängnäs

Eva_Akesson_eurpaskolan

Eva Åkesson, rectrix magnifica vid Uppsala universitet, är ny inspektor för Europaskolan Strängnäs och Europaskolan Rogge. Installationen ägde rum i Strängnäs domkyrka den 19 december, under gymnasiets stämningsfulla julavslutning.

Eva Åkesson efterträder Stig Strömholm som inspektor för Europaskolan i Strängnäs. Denna gång omfattar dock uppdraget inte bara gymnasiet utan även grundskolan Europaskolan Rogge.

Med medalj, diplom och blommor installerades vår nya inspektor av Per Olof Berg, 2:e vice ordförande i styrelsen för Stiftelsen Europaskolan. Ledamot Bo Odlind gav också en introduktion till traditionen med inspektor.

En skolinspektor var förr ofta en framstående person i det offentliga eller i näringslivet. Inspektorns uppdrag var både ideellt och symboliskt – ett uttryck för att samhället höll ett vakande öga på skolornas verksamhet. Denna tradition bleknade så småningom bort, men återupptogs av Europaskolan vid starten 1994.

Strängnäs är en av Sveriges äldsta skolstäder och just här lades grunden till Uppsala universitet den 2 juli 1477. När nu rectrix magnifica vid Uppsala universitet blir inspektor i Strängnäs, är cirkeln sluten.

Eva Åkesson berättade om sin bakgrund och det kommande samarbetet, som hon – liksom vi – ser fram emot med förväntan.

Hennes uppdrag har en stor symbolisk betydelse för våra skolor. Här ingår bland annat att regelbundet besöka Strängnäs, för att förvissa sig om att verksamheten bedrivs enligt stadgarna. Likaså att skolorna utvecklas positivt, enligt stiftarnas intentioner.

Vi hälsar Eva Åkesson varmt välkommen som vår nya inspektor!

Se bilder från julavslutningen och installationen här >

Läs mer om Eva Åkesson här >