Niceville av Kathryn Stocketts

Valåret 2008 var unikt i sitt slag i USA – då röstade amerikanerna nämligen in en svart president i Vita huset. Detta var naturligtvis ett stort steg för medborgarrättsrörelsen som under många år kämpat för lika rättigheter för svarta och vita. Vi behöver nämligen inte förflytta oss särskilt långt tillbaka i tiden för att stöta på ett USA (i sydstaterna) som såg helt annorlunda ut än i dag – där de s.k. raslagarna (Jim Crow-lagarna) var ett faktum.

Svarta och vita skulle hållas isär – de mörkhyade fick inte gå på samma offentliga toaletter som de vita, de fick inte gå i samma skolor eller åka i samma bussar. Restaurangerna hade vita och svarta bord. Ja – listan kan göras lång. Under femtio- och sextiotalet var detta en bister verklighet för många människor i den amerikanska södern.

NicevilleI författarinnan Kathryn Stocketts debutroman Niceville (2009) möter vi några av dessa hårt diskriminerade människor. Handlingen utspelar sig i den amerikanska södern, i delstaten Mississippi, under tidigt 60-tal – i en tid då afroamerikanerna levde under starkt förtryck.

Den vita societetsflickan Skeeter återkommer hem efter avslutade studier vid universitetet – hon är rätt så ensam om sin examen bland sina kvinnliga vänner. Det här är en tid då flickorna förväntades gifta sig och bilda familj – inte studera vidare och göra karriär. Skeeters vänner i den högre samhällskretsen hänger sig åt välgörenhetsbaler, tennis och bridge – ett liv som känns alltmer förljuget för Skeeter, som har planer på att bli författare.

Skeeter reagerar också alltmer starkt på hur de svarta hemhjälperna behandlas i de familjer hon umgås med. Genom sitt nya arbete vid lokaltidningen får hon kontakt med Aibileen, som förlorat sin enda son men under sitt arbetsliv sammanlagt tagit hand om 17 vita barn i de hus hon jobbat i. Genom Aibileen, och andra afroamerikanska hemhjälper i sin omgivning, får hon ta del av fruktansvärda berättelser om hur dessa stackars kvinnor behandlats genom åren.

Tillsammans bestämmer de sig för att skriva en bok där dessa kvinnor får komma till tals och berätta om sina upplevelser i de vitas hem – i en värld där de har förnedrats och diskriminerats på det mest omänskliga sätt. Detta beslut kommer att förändra deras liv för alltid.

Sofia Engström, lärare i svenska och historia, Europaskolan Strängnäs.

Vill du läsa mer om de amerikanska raslagarna och medborgarrättsrörelsen framväxt? Surfa in på följande sida: www.popularhistoria.se/artiklar/medborgarrattsrorelsen-i-usa

Eller varför inte läsa Barack Obamas självbiografi: Min far hade en dröm.