Josefine Eklund provjobbar som ingenjör i Tekniksprånget

Josefine-Eklund

Josefine Eklund

Program/klass på Europaskolan Strängnäs: Kemi/Fysikprogrammet, klass KF13.
Avgångsår: 2013.

Efter studenten började Josefine Eklund arbeta på Volvo CE i Eskilstuna. Här gör hon praktik i fyra månader genom Tekniksprånget – ett spännande program där Sveriges arbetsgivare, tillsammans med regeringen, satsar för att locka fler ungdomar till högre tekniska utbildningar.

Hej Josefine, hur är det att jobba som ingenjör?

– Det är verkligen jättekul och spännande. Det är verkligen inte så nördigt eller enstörigt som man kanske tänker sig. Jag hade föreställt mig att ingenjörsyrket handlade om att sitta framför en dator och knappa in lite siffror, men så är det inte! Att jobba som ingenjör handlar till stor del om att ha god förmåga att hantera människor och tillsammans komma fram till smarta lösningar för framtiden.

Varför valde du att vara med i Tekniksprånget?

– När jag gick sista året på Europaskolan Strängnäs var det en gammal elev, Ellinor Olinder, som kom tillbaka till skolan och berättade om sin praktik som hon också gjort genom Tekniksprånget. Jag tyckte det lät väldigt intressant eftersom jag själv inte visste vad jag ville göra efter gymnasiet. Jag hade funderat lite på ingenjörsyrket men kände att jag inte visste vad en sådan utbildning kunde leda till. Efter hennes besök på skolan tog jag kontakt med henne och ställde lite mer frågor kring Tekniksprånget. Hon fick mig att bli ännu mer inspirerad, så jag har Ellinor att tacka för att jag till slut sökte.

Hur minns du din gymnasietid på Europaskolan Strängnäs?

– Tiden på Europaskolan var bland det roligaste och tuffaste jag har varit med om. Det var en härlig mix av hårda studier och roliga stunder – precis så som gymnasiet ska vara, tycker jag. Jag tycker att jag lärde mig massor under min tre år på Europa, framför allt kanske om mig själv. Europaskolan Strängnäs gav mig minnen och vänner för livet och när jag sprang ut med min klass ur skolan på studentdagen hade jag känslan i hela kroppen att jag kunde gå hur långt som helst.

Har du något råd till de elever som nu står inför gymnasievalet?

– Var inte rädd för att välja fel. Du kan alltid byta och på Europaskolan Strängnäs spelar det inte så stor roll vilket program du väljer – du kommer i alla fall få en gedigen bra grund att stå på när du slutar. Men välj aldrig ett program för att någon annan tycker att det verkar bra för sig. Välj något som du själv tror på och tycker verkar intressant – det kommer att ta dig längre.

Tre tips för att göra det bästa av gymnasietiden?

Jag önskar att jag hade mött mitt framtida jag för tre år sedan när jag började gymnasiet. För den lilla rädda Josefine hade behövt höra detta:

1) Våga fråga lärare eller klasskompisar om du inte förstår.

2) Njut av tiden, till och med den tuffaste tiden när skolböckerna är högt över öronen. Du kanske inte tror det, men du kommer sakna plugget när du är klar.

3) Ta nytta av Europaandan. Alla dina klasskompisar eller kompisar från andra klasser kommer vara dina kontakter i framtiden. Ta nytta av dem. Jag har själv kontaktat andra elever som har börjat studera ingenjörsutbildningar på universitetet och det är så mycket mer inspirerande att höra deras tankar kring utbildningen än att läsa en broschyr man får hem i brevlådan från universiteten.

Vad tror du att du gör om fem år?

Om fem år hoppas jag att jag är i slutet av någon utbildning och att jag känner mig mer redo än någonsin att börja jobba. Jag tror även att det blir så. Troligen blir det någon form av ingenjörsutbildning för jag tror att det här yrket skulle passa ett framtida jag.

Vill du veta mer? Josefine Eklund har även medverkat i Sveriges Radio för att berätta om Tekniksprånget och sin tid på Volvo.

Lyssna på inslaget här: (21 november, 2 timmar och 15 minuter in i programmet):
Läs också Sveriges Radios artikel om Josefine Eklund här >

Är du själv nyfiken på Tekniksprånget? Läs mer här >