Jonas Sjöstedt besökte Europaskolan

Jonas_Europaskolan

I måndags eftermiddag fick Europaskolan besök av Vänsterpartiets partiledare, Jonas Sjöstedt. Han informerades om friskolan, fick träffa elevkåren och svarade på elevernas frågor.
– Vid ett tillfälle för flera år sedan var det en som frågade om jag kunde komma och besöka Europaskolan, och nu när jag skulle åka till Strängnäs kom jag ihåg det och tänkte att jag måste åka hit, säger Jonas Sjöstedt.

Rektor Thomas Axelsson möter Jonas Sjöstedt före mötet med eleverna. Det märks tydligt att partiledaren intresserar sig för europeiska frågor, han undrar bland annat hur förhållandet mellan Europaskolan och Europa ser ut.
– Förut erbjöd vi en kurs som hette Europakunskap. Den innehöll mycket om europeisk historia, som grekisk mytologi och världskrigen, men också om Europas framtid. Nu finns det ingen sådan kurs, men Europakunskapen lärs ut ändå och vi erbjuder bildningsresor, berättar Olympa Berterud, som också deltar på mötet.

Klockan närmar sig tre och partiledaren ska möta elever och lärare. Det är proppfullt i Djäknehallen och det finns nästan inga lediga stolar.
– Jag vill ha diskussion med er elever, säger Jonas efter att ha presenterat sig själv.

Det blir en drös med frågor, det finns alltid en hand uppe i luften. En fråga gäller värnplikt.
– Det är nödvändigt att Sverige har ett militärt försvar. Det är vår skyldighet att försvara Sverige, och därför ska vi ha allmän värnplikt som ska gälla för både tjejer och killar. Men självklart ska ingen behöva bära vapen mot sin vilja, säger Jonas.

Någon annan frågar hur medborgarna ska agera i krisen som råder just nu.

– Använd din rösträtt! Och begär besked om hur partierna ska göra i olika frågor.

Artikeln är hämtad från Mariefredstidning,
www.mariefredstidning.se