Ian Björkdal är Digital Marketing Manager på SAS i New York

 

Ian Björkdal

Program/klass på Europaskolan Strängnäs: Företagarprogrammet, klass FÖ07.
Avgångsår: 2010.

Efter gymnasiet pluggade han internationell ekonomi och marknadsföring i Australien. I dag arbetar han med två av sina största intressen: resor och flyg. Möt Ian Björkdal som med driftighet och målmedvetenhet fick drömjobbet i sin favoritstad New York.

Hej Ian, hur kommer det sig att du jobbar inom SAS och dessutom i New York?

– För att SAS alltid varit ett spännande företag och varumärke för mig; som liten gillade jag att resa och var fascinerad av flygplan. I ett SAS-plan känner jag mig som hemma även om jag är på väg mot något nytt och spännande. Efter det att jag sagt upp mig från ett jobb som inte kändes rätt, sprang jag på en bekant som jobbade på SAS. Jag var ihärdig och lyckades få en månads praktik. Det ledde sedan till en fast anställning. Det har alltid varit en dröm att bo i New York, så när möjligheten dök upp tackade jag ”ja” direkt!

Hur kan en arbetsdag se ut för dig?

– En arbetsdag ser sällan likadan ut för mig. Sammanfattningsvis ansvarar jag för att planlägga, utföra, utvärdera och optimera SAS marknadsplan för att i slutändan öka företagets intäkter via vår hemsida. I mitt dagliga arbete ingår mycket tätt samarbete med reklam- och mediabyråer, inklusive Google och Facebook, och samarbetspartner som de skandinaviska turistråden och kollegor inom SAS.

Vilka är de största skillnaderna mot Sverige, när det gäller att bo och jobba i New York? Några särskilda utmaningar?

– I Sverige är SAS ett stort, välkänt varumärke men i USA är vi inte lika stora. Det skapar utmaningar för oss, både i vår kommunikation med marknaden men också när vi samarbetar med lokala byråer. Det har hänt att byråer ibland prioriterar sina större klienter. Då måste man stå på sig och tydligt tala om vad man förväntar sig i leverans.

Vad gillar du bäst med New York?

– Det är svårt att sätta fingret på vad som är det bästa. Men i en multikulturell världsmetropol som New York är tempot högt och innovativa idéer flödar, det finns alltid något nytt att lära sig vilket passar perfekt för mig som ibland beskrivs som rastlös av vänner.

Tre tips för att göra det bästa av gymnasietiden?

– Här är mina tips:

1) Var rädd om vännerna du träffar på Europaskolan Strängnäs, de kommer troligtvis bli några av dina närmaste vänner i livet.

2) Satsa på att ha kul under gymnasiet, se bara till att skaffa betygen du behöver för att komma in på den universitetsutbildningen du vill gå.

3) Sätt upp ett högt mål du vill åstadkomma, då har du något att jobba emot när skolan känns jobbig, men glöm inte att alltid planera alternativa vägar som kan ta dig till ditt mål, för saker och ting blir inte alltid som man tänkt det.

Har du något råd till andra som skulle vilja jobba utomlands efter gymnasiet?

– Min rekommendation är att plugga vidare på en skola utomlands eller utnyttja utbytesmöjligheter på något av de svenska universiteten. Det är ett bra sätt att öva på att klara sig i ett nytt land och det ger dig bra perspektiv på världen och olika kulturer. Direkt efter Europaskolan tog jag min kandidatexamen i Internationell Ekonomi och Marknadsföring på ett universitet i Australien, där jag fick lärde mig mycket utöver det jag läste i böckerna.

Vad tror du att du gör om fem år?

– Förhoppningsvis jobbar jag inom ett innovativt företag som gör världen till en bättre plats tillsammans med bra kollegor. Min plan är att utveckla mina ledaskaps­egenskaper de närmaste åren för att kunna påverka en verksamhet i större utsträckning. Troligtvis bor jag i New York eller Stockholm, nära vänner, och har en sund balans mellan arbete och fritid.

Tack så mycket för intervjun, Ian. Vi önskar dig fortsatt lycka till i framtiden!