Elsa Fastrup berättar om sitt liv som utbytesstudent i Pennsylvania

Elsa

Det kom ett mejl från Elsa Fastrup, som är utbytesstudent i Pennsylvania i USA. Här berättar hon om sitt liv som elev på high school!

Elsa Fastrup läser vanligtvis Kemi- och fysikprogrammet hemma i Strängnäs. Just nu befinner hon sig dock i USA, där hon avverkat 2/3 av sitt år som utbytesstudent.

Elsa trivs mycket bra som senior(trea) på Nazareth Area High School, en skola som har kring 1 200 elever från 9:an till 1–3. Nazareth är en liten stad, men här finns mängder av aktiviteter så det är alltid något på gång.

Både hösten och vintern dedikerade hon till sporterna fotboll och basket.
Det har varit väldigt kul, skriver Elsa i sitt mejl. Här ägnar man nästan hela sitt liv åt sporten, då det är träning 1,5 till 3 timmar alla dagar utom söndag, i tre månader! I vår ska jag försöka hjälpa till backstage vid skolmusikalen.

– Det är ganska mycket som i filmerna, men i stället för att det är massa gäng så gör alla mer sin egen grej och de har blandat med vänner, i alla fall på min skola.

Hur ser då en vanlig skoldag ut? Elsa berättar att alla dagar börjar 07.30 och pågår till 14.30. Man får nästan alltid någon läxa, som glosor, arbetsblad att fylla i eller kapitel att läsa.

– Ni skulle älska proven! Man får nästan alltid en mall över vad som kommer på proven, som består av multialternativa frågor, sant/falskt och att para ihop begrepp med 1–4 analysfrågor. Däremot måste man verkligen göra bra ifrån sig hela tiden, för de ger poäng för allt och dessa räknas sedan ihop procentuellt i slutet.

Något av det roligaste med att vara i USA är att se alla de små skillnaderna, tycker Elsa. Några exempel: Folk använder ofta enbart gaffeln när de äter middag, de har drive-through på banken och blir begränsade om de inte har bil.

Genom sin organisation träffar Elsa även andra utbytesstudenter i distriktet varje månad. Då gör de något kul tillsammans, som att besöka Philadelphia (”Philly”), New York eller åka zipline. Detta har resulterat i att hon nu har vänner över hela världen, vars kulturer hon får lära sig mera om. Jättekul, tycker Elsa, som betonar att hon också haft väldig tur med sina värdfamiljer. Eftersom hon är utbytesstudent via Rotary, får hon nämligen bo i flera olika familjer under vistelsen. – Det är jättebra, för då blir de aldrig trötta på utflykter!

Elsa avslutar med att hälsa så mycket till alla på Europaskolan Strängnäs och hoppas att vi har det bra. I juni är hon tillbaka i Sverige igen.

Tack så mycket för din rapport, Elsa! Vi önskar dig fortsatt lycka till under ditt utbytesår.

Vill du ställa frågor till Elsa Fastrup? Hör av dig till Martina Gustavsson, som
har hennes e-postadress: martina.gustavsson@europaskolan.org