Fem elever från Europaskolan Strängnäs var bäst i kvalet till finalerna i Nordens största språktävling, International Language Competition. På fredag är det dags för semifinal.
– Någon hemlighet vet jag inte om det finns mer än att vår verksamhet håller hög kvalité rakt igenom, säger Linda Eriksson, en lärarna till eleverna.
Europaskolan Strängnäs är flitig deltagare i Il competition, som språk- och kulturtävlingen kallas. Bakom tävlingen, med 30 000 deltagare inräknat alla ämnen och länder, står Mundolingue och Sydsvenska Industri- och Handelskammaren. Tävlingen genomförs i samarbete med It’s learning och arrangörens målsättning är att uppmuntra elever till att läsa olika språk på högre nivå.
Unikt för i år är resultatet i kvaltävlingen som gick tidigare i år. Aldrig tidigare har Europaskola Strängnäs elever varit bäst i av samtliga lag i kvaltävlingen.
– Det stämmer, medelvärdet av våra fem främsta elevers resultat var tävlingens högsta, säger Linda Eriksson.
Karin Andersson och Peter Lövegård är övriga lärare som undervisar någon av eleverna i det kvalvinnande laget. Eleverna i sin tur heter Yana Ivanova MODEU22, Maja Falk EU20, Edgar Lejdevik KFSCI22, Gabriel Thåström EU20 och Arvid Lindqvist KFSCI20. Noterbart är att Arvid och Yana båda har gått på Europaskolan Rogge.
– Väldigt kul att vi bland dessa fem har representation från samtliga tre årskurser och flera olika program, säger Peter Lövegard.
I semifinalen på fredag, där lagen tävlar i par, kommer skolan att representeras av Edgar Lejdevik och Yana Ivanova. Övriga lagkamrater agerar ”stand by”.
– Att vara duktig i engelska språket och dess grammatik är så klart en förutsättning, men det räcker inte. Eleverna måste också vara allmänbildade inom samhällskunskap, geografi och historia, berättar Linda Eriksson.
Kvaltävlingen genomfördes under ordinarie lektionstid och nästan alla elever på skolan deltog. De fem bästa elevernas medelvärde av de 60 tävlingsfrågorna blev Europaskolans tävlingsresultat. I semifinalen, där tolv lag tävlar i två grupper, kopplas alla lag upp digitalt i realtid. Vinnaren i respektive semifinal möts i en prestigefull tvekamp i Malmö.
– Våra elever är onekligen talangfulla och är inte bara språkligt begåvade utan också allmänbildade. Vi ser tävlingen som en kul grej, säger Karin Andersson.
Europaskolans kvalresultat är en tydlig förbättring i förhållande till 2021 och 2022. Att det skulle finnas någon särskild hemlighet bakom resultatet i kvalet kopplad till undervisningen tror inte lärarna.
– Resultatet är ett kvitto på att vår verksamhet håller hög kvalité rakt igenom och kanske är kan det spela roll att läroplanen bidragit till att samhällskunskap, historia och geografi blivit alltmer integrerade i språkämnena, säger Peter Lövegard.
Att tävlingsformatet skulle vara stressande eller krävande för eleverna tror inte lärarna.
Genom att låta elever i samtliga årskurser delta i tävlingen ger vi dem möjligheten att bekanta sig med formatet. När eleven är med för tredje gången visar det sig kanske i resultatet.
– Eleverna ser oftast tävlingen som en rolig grej, förklarar Linda Eriksson.
Att det i semifinalkvintetten finns elever från olika program och från samtliga tre årskurser bör ses som att såväl språklektioner som skolans samhällsorienterade program håller hög kvalité.
– Det finns gott om talang bland eleverna. Tävlingsformen är kul med flera olika språk och ämnen. Kravet på breddkunskap är stort, säger Karin Andersson.
Europaskolan har varit i final tidigare, då med deltagare från en klass, EU17. Skulle det bli final går den i Malmö i slutet av mars, vilket inte bara är en utmaning rent geografiskt utan också för att det är samma vecka som nationella prov hålls.
– Det blir en planerings utmaning men i så fall en angenäm sådan, avslutar Peter Lövegard.
Fakta:
EU20 står för Europaprogrammet, årskurs 3
MODEU22 står för Modern Humanities och Europaprogrammet, årskurs 1
KFSCI22 står för för Kemi- och fysikprogrammet samt Scienceprogrammet, årskurs 1
KFSCI20 står för Kemi- och fysikprogrammet samt Scienceprogrammet, årskurs 3
Kvalresultatet:
Andreas Sjöberg