Carl-Vincent Reimers flyttar till Bryssel för praktik i Europaparlamentet

Carl-Vincent Reimers

Program/klass på Europaskolan Strängnäs: Artesprogrammet, klass SA13.
Avgångsår: 2013.

Förra året tog Carl-Vincent Reimers sin kandidatexamen i statsvetenskap, på ett av Frankrikes främsta universitet: Sciences Po. I januari 2017 väntar en ny och extra spännande utmaning. Då börjar han som trainee på Europaparlamentet, hos Cecilia Wikström.

Hej Carl-Vincent, hur kommer det sig att du ska börja på Europaparlamentet?

– Jag svarade på Cecilia Wikströms upprop i sociala medier, där hon sökte en trainee. Sedan följde en ansökningsprocess, med många sökande. Så en dag kom telefonsamtalet: att jag fått uppdraget!

Eftersom jag alltid varit intresserad av politik och dessutom gjort praktik i Bryssel tidigare, var detta intressant för mig. Utöver mitt politiska intresse, tror jag det var en fördel att jag har en bakgrund med studier i Frankrike. Likaså att jag har en Europaprofil på mina studier.

Vad ska du ha för uppgifter?

– Jag kommer att ingå i en stab, tillsammans med tre, fyra anställda som redan arbetar hos Cecilia Wikström på heltid. Där kommer jag att bistå i det aktuella arbetet. Det handlar dels om den aktuella lagstiftning som sker där på plats. Dels handlar det om att delta i det kommunikativa arbetet: skriva debattartiklar, delta i den externa kommunikationen och organisera möten.

Vilka utmaningar väntar?

– Det kommer att vara väldigt viktiga frågor som kommer att avhandlas under året. Ganska mycket av EU:s framtid står ju faktiskt på spel om man ska vara lite krass. Så det känns som det är ett viktigt halvår att vara där.

Vad gillar du bäst med Bryssel?

– Bryssel är en väldigt europeisk stad, en mötesplats mellan Nord- och Sydeuropa, skulle man kunna säga, både fransk- och flamländsktalande. Ofta låter det som att Bryssel är en grå och tråkig stad men inget kunde vara mer fel, inte minst när det gäller utbudet av nöjesliv och kultur.

Jag känner mig bekant med staden i och med att jag varit där förut och har vänner där, så jag har fått ganska bra ingångar. Studiebesök med gymnasiet har också bidragit till intresset.

Hur minns du din gymnasietid på Europaskolan Strängnäs?

– Det var framför allt en mycket stark sammanhållning bland dem som jag gick med. Skolan har väldigt kompetenta lärare, inte minst inom språk- och historieundervisningen som var mycket bra enligt mig. Sedan minns jag det internationella fokuset, EU-fokuset, som är ganska unikt för Europaskolan. Skolan innebär även ett bra möte mellan den stora och lilla världen. Samtidigt som du lär dig om Europa och världen går du på en liten skola. Du befinner dig i Strängnäs, i domkyrkokvarteren – en väldigt småskalig miljö som bidrar till den starka sammanhållningen.

Har du något råd till de elever som nu står inför gymnasievalet?

– Tänk på att välja ett gymnasium som ger breda möjligheter. Inte för att du vill gå en speciell utbildning eller inriktning utan för att skolan i grunden har kunskap i fokus. För mig är gymnasiet en tid då man ska försöka få en bred allmänbildning, helt enkelt. Ha en nyfikenhet!

Tre tips för att göra det bästa av gymnasietiden?

Mitt övergripande råd är: Plugga moderna språk! Det behövs alltid, och det behövs i större grad inför en internationell karriär. Bara engelska räcker inte, utan läs franska, tyska eller spanska och även andra språk. Annars har jag dessa råd:

1) Ta nytta av dina kompetenta lärare. På en bra skola kan man lyfta fram kompetenta lärare och det har verkligen Europaskolan Strängnäs. Det skulle vara mitt största råd: dra nytta av det och alla intressanta erfarenheter som lärarna kan ha.

2) Delta i föreningslivet. Gör skoltiden till något mer än att bara lära dig, gör det till en egen fritidsaktivitet också.

3) Var hela tiden nyfiken!

Vad tror du att du gör om fem år?

– Oj, det var en intressant fråga. Jo, jag är lite inne på att kanske någon gång i framtiden doktorera. Antingen i statsvetenskap eller historia. Det finns ju en möjlighet att jag gör det om tre år kanske, ägnar mig åt forskning i stället för att bara aktivt jobba med politik. Så det finns nog en stor möjlighet. Men jag har ju gått från det ena till det tredje, så jag vet inte (skratt). Jag bor nog i någon universitetsstad, antingen i Sverige eller nere i Europa. Man lär sig att uppskatta den lilla världen hemma också, det är verkligen en erfarenhet man tar med sig.

Tack så mycket för intervjun, Carl-Vincent. Vi önskar dig stort lycka till i Bryssel!

Vill du veta mer? Läs Carl-Vincent Reimers tidigare brev från studietiden i Frankrike:

Carl-Vincent studerar statsvetenskap på Sciences Po i Frankrike >
Carl-Vincent berättar om andra året på Sciences Po i Frankrike>