Bildningsresor för gymnasiet till Grekland, Berlin och Bryssel

Nu är eleverna på Europaskolan Strängnäs tillbaka efter årets bildningsresor. Det är resor som skolan ordnar till självkostnadspris, som ett erbjudande utöver kurs. Årskurs 1 reste traditionsenligt till Grekland, årskurs 2 till Berlin och årskurs 3 var i Bryssel. Här berättar vi om de olika resorna!

Grekland för årskurs 1

En stor grupp på 117 elever från årskurs 1 och 13 vuxna besökte Grekland under fem dagar. Vi besökte Aten, Delphi, Mykene, Epidavrosteatern och stadion i Nemea.

Här fick vi ta del av klassisk grekisk kultur, arkitektur, konst och historia. Vi njöt av god mat, bad i Medelhavet, hotellpooler och vandringar i vackra landskap. Det blev en lyckad resa, trots försenad ankomst hem.

Europaskolan_Grekland1

Berlin för årskurs 2

Eleverna i årskurs 2 besökte Berlin och fick uppleva stadens skiftande karaktär. Resan inleddes med kyla och isande vindar för att snabbt övergå i värmande solsken.

Vi besökte platser som vittnar om diktatur och förtryck men också om upplysning och kulturella stordåd. Staden upplevde vi både till fots och på cykel. Vi gjorde besök med nutida historisk prägel i Sachsenhausen och Hohenschönhausen samt vandrade i Fredrik den stores fotspår i Potsdam. Resan avslutades med Gamla Nationalgalleriet.

Eleverna förtjänar en extra eloge och fick omdömet “mest skötsamma elever vi haft” av hotellpersonalen.

Europaskolan_Berlin

Bryssel för årskurs 3

Skolans avgångselever, i årskurs 3, besökte Bryssel i fyra dagar. Första dagen gjorde vi en stadsvandring med eleverna som guider. Därefter var det dags för rollspel som parlamentariker i fiktiva politiska partier. Här fick eleverna ta ställning till om en vattenledning skulle dras från norra Europa till södra Europa – och om det skulle vara obligatoriskt med mikrochip i kroppen.

Dagen därpå berättade Sveriges Radios reporter Janne Andersson om sitt yrke och vad som händer i EU. Svenska representationen, som är regeringens förlängda arm i Bryssel, berättade om hur det går till när Sverige fattar beslut i EU. Vi fick också en visning av sessionssalen i Europaparlamentet, där en sakkunnig berättade om hur det går till för att komma fram till kompromisser och beslut.

En heldagsutflykt till Brygge stod på programmet den tredje dagen. Där visade en inhemsk guide runt i den pittoreska staden som påminner om Venedig med sina kanaler.

Sista dagen besökte vi ministerrådet som berättade hur EU-kommissionen styrs. Sveriges kommissionär, Cecilia Malmström, berättade om sitt jobb och framför allt vad hon gör för att driva igenom handelsavtalet TTIP med USA.

Europaskolan_Bryssel

För de elever som läser Företagarprogrammet blev det besök på Pfizer, medan övriga gick på konstmuseum med guide.

Tack alltihop för givande dagar, som garanterat blir ett minne för livet!

Läs mer om Europaskolan Strängnäs bildningsresor här >