Stadscampus

byggnader_stadscampus680

Europaskolan Strängnäs ligger i centrala Strängnäs, alldeles vid Mälaren. Här har varje gymnasieprogram sin egen byggnad, precis som på ett universitet. Vi kallar det stadscampus, eftersom området är en integrerad del av staden. Välkommen till den historiska lärostaden Strängnäs.

På friskolan Europaskolan Strängnäs studerar du bara ett stenkast från domkyrkan och Roggeborgen – där ett gymnasium startade för 400 år sedan.

Nedan ser du bilder på de olika byggnaderna, och en karta över vårt stadscampus. Det är lätt att hitta på skolan – att gå mellan husen tar bara några minuter.

Europaskolan_Strangnas_Philosophicum

1. Philosophicum är skolans huvudbyggnad, som ligger vid Ångbåtsbron intill Mälaren. Här går eleverna på Europaprogrammen, som delar huset med rektor, lärare och kansli.

Europaskolan_Strangnas_Technicum

2. Technicum är naturvetarnas hus och den nyaste byggnaden på stadscampus. Här går eleverna på Kemi/Fysikprogrammet och Scienceprogrammet, vår naturvetenskapliga spetsutbildning.

Europaskolan_Strangnas_Economicum

3. Economicum är inrett som ett företagarcenter, i en anrik byggnad. Skolan har två plan i huset, för eleverna på Företagarprogrammet.

Europaskolan_Strangnas_Artes

4. Artes är vacker byggnad från 1898, med salar för bild, musik och drama. Här går eleverna på Artesprogrammet.

Europaskolan_Strangnas_Djaknegarden-

5. Djäknegården är 100 år gammal och rymmer skolans aula, Djäknehallen.

Europaskolan_Strangnas_Mediateket

6. Mediateket ligger i Sveriges första gymnastikhus, från 1854. Det är elevernas eget bibliotek och studierum med tidskrifter. Här finns trådlöst nätverk och en lugn studiemiljö.

7. Ångbåtsbron ligger vid Mälaren, precis där Storgatan börjar. Ta en paus på bryggan med strålande sjöutsikt. Här ordnar vi ibland aktiviteter på vatten, till exempel kajakpaddling. Ångbåtsbron används i perioder också för caféverksamhet.

Europaskolan_Strangnas_Jarnhandeln

8. Skolans matsal – Järnhandeln – ligger i de tidigare lokalerna för en järnhandel på Storgatan 11, därav namnet. Maten lagas av våra egna kockar. I matsalen finns det plats för 120–130 gäster, så skolans elever och lärare äter lunch i tre matlag. Intill ligger Järnlagret, som är elevernas café.

9. Lokaler för idrott finns i Thomas Arena på Regementsgatan, där det även finns simhall med 25-metersbassäng och lokal för styrketräning. Det tar cirka 15 minuter att gå från stadscampus till idrottshallen.

Karta-Stadscampus