Föreningsliv

Föreningsliv

Gärna hög studietakt och stora ambitioner – men också gemenskap i föreningar! En rolig och givande fritid bidrar till din sociala utveckling. Engagera dig gärna i de föreningar som finns på Europaskolan Strängnäs. Föreningslivet kan också ge dig värdefulla meriter för framtiden.

Strängnäs har en lång tradition som skolstad, med mycket kultur och idrott. Hit hör också föreningslivet, som blivit en uppskattad del av gymnasietiden.

På Europaskolan Strängnäs har eleverna bildat flera föreningar genom åren. Alla föreningar är deras egna, då skolan i sig är religiöst och politiskt oberoende.

Här listar vi de föreningar som finns på skolan i dag. Vad intresserar just dig? Läs mer och kontakta dem gärna.


Europakåren

Europakåren är skolans elevkår. Vi arbetar för att göra de tre skolåren trivsamma och roliga för alla elever. Genom olika tillställningar och tävlingar finns det ett brett utbud av aktiviteter att ta del av. Europakåren är elevernas möjlighet att påverka vad som händer och sker!

Främjandet av Europaandan är en viktig del av Kårens arbete för att få ett trevligt klimat på skolan. Europakåren är ett demokratiskt forum där elevernas önskemål om förbättringar på skolan sätts i fokus.

Bli medlem i Europakåren här >

Ordförande: Sass Wolgers, EU16
E-post: edvin.wolgers@europaskolan.com

Styrelse:
Sass Wolgers, EU16 – ordförande
Oruba Abu Hammam, SCI16 – vice ordförande, kassör
Roshni Siddiqui, KF16 – sekreterare
Europakårens e-postadress: europakaren@europaskolan.com

Du är alltid välkommen att kontakta Kåren vid frågor eller synpunkter eller om du vill bli aktiv inom vår verksamhet.


Studentkommittén

Studentåret är till för att firas och Studentkommittén ser till att detta görs på allra bästa manér! Genom att anordna abiturientfirande, studentbal och studentfest vill vi sprida härlig studentanda bland samtliga elever. Efter tre år på Europaskolan Strängnäs ska stämningen vara på topp!

Studentkommittén strävar efter att föra traditioner vidare, vilket alla skolans elever berörs av. Föreningen vill därför även involvera de i årskurs ett och två genom att anordna gemensamma event och att genomföra en välkomnande samt händelserik insparksvecka för ettorna. Vi hoppas även på att kunna bevara arvet på bästa sätt så att även de yngre eleverna får en så bra skolgång och (när tiden är kommen) ett så bra sista år som möjligt.

Du är alltid välkommen att kontakta styrelsen rörande eventuella frågor kring verksamheten.

Styrelse:
Madeleine Wallerström, FÖ14 – ordförande
E-post: madeleine.wallerstrom@europaskolan.com
Telefon: 075-558 02 23

Måns Mannerfelt, EF14 – ordförande
E-post: mans.mannerfelt@europaskolan.com
Telefon: 073-517 37 53

Elsa Källstig, FÖ14 – kassör
William Thulin, KF14 – kassör
Wilma Lager, FÖ14 – administratör
Tufva Mångsén Nilsen, KF14 – sekreterare
Victor Olovsson, KF – marknadsföringsansvarig
Sebastian Stüben, FÖ14 – marknadsföringsansvarig

Josefine Östvik, FÖ14 – ledamot
Peggy Björkdal, FÖ14 – ledamot
Denise Anneroth, EF14 – ledamot
Linda Sjökvist, KF14 – ledamot
Viktor Lange, KF14 – ledamot


Amare

Syftet med vår förening Amare är att sprida glädje och kärlek till flyktingarna. Vi hjälper och stöttar, samt får de nyanlända att känna sig välkomna. Tillsammans arbetar vi aktivt på flyktingboendet Mälarblick här i Strängnäs. Vi anordnar aktiviteter för de boende, som exempelvis discon, bio, lekstunder etc. Vi stöttar även personalen genom att sortera och rensa kläder som skänks. Genom att vara med i vår förening får du träffa nya människor från olika delar av världen och lära dig om olika kulturer. Är du intresserad av att bli medlem och ge flyktingarna en bättre tillvaro, kontakta oss så fort som möjligt!

Ordförande: Tilda Engström, EU16
E-post: tilda.engstrom@europaskolan.com
Telefon: 070-750 09 68

Styrelse:
Tilda Engström, EU16 – ordförande
Moa Palmgren, EU16 – vice ordförande
Anna Hejdenberg, EU16 – ledamot
Emma Skogsmo, EU16 – ledamot
Auyin Widegren Hildén, SCI16 – ledamot
Lukas Niemi, FÖ15 – ledamot
Michaela Sigurbjörnsson, KF15 – ledamot
Elsa Fastrup, KF14 – ledamot
Denise Anneroth, EF14 – ledamot


EFV – Europaskolan för vetenskap

Europaskolan för Vetenskap är en förening som arbetar för att främja elevers intresse för naturvetenskap och matematik. För att göra detta så åker vi på resor för att lyssna på spännande föreläsningar eller delta i workshoppar. Vi erbjuder även studiecirklar där alla är välkomna att få plugghjälp, studera och naturligtvis fika. Givetvis så arrangerar vi också andra aktiviteter. Dessutom delar vi ut ekonomiska bidrag till gymnasiearbeten med naturvetenskaplig eller matematisk inriktning. Det kan vi göra tack vare ekonomisk hjälp från Förbundet Unga Forskare, till vilka vi är knutna.

Har du några frågor så kan vi nås på efv@europaskolan.com.

Ordförande: Gabriella Habtezion, KFSCI15
E-post: gabriella.habtezion@europaskolan.com


Europaatleterna

Idrottsintresserad? Om inte, så blir du det genom oss. Europaatleterna är en förening som vill öka intresset och motivationen för idrott. God fysik bidrar inte bara till bättre hälsa, utan även till bättre studieresultat. Tillsammans med skolans idrottslärare anpassar vi idrotts­lektionerna till elevernas önskemål. Vi ordnar också idrottsturneringar, som stärker gemenskapen mellan elever och lärare. Inte minst den årliga fotbollsmatchen dem emellan, som hittills aldrig (!) vunnits av lärarna

Orförande: Emil Berglund, FÖ14
E-post: emil.berglund@europaskolan.com


Fantasyföreningen

Fantasyföreningen är din flykt från den hårda verkligheten. Ibland är det tungt att sitta koncentrerad vid skrivbordet, med böckerna framför sig och det sociala livet på sparlåga.

Då finns vi, som din möjlighet att låta tankarna vandra iväg. Låt dem bosätta sig i alternativa världar för en stund. Tillsammans knuffar vi bort allt vad krav för social acceptans heter – och gör det som alla i sina hjärtan vet att de vill: dräper drakar!

Förutom det diskuterar vi böcker, ser på film, spelar rollspel och åker på lajv. Allt genom logistiskt arbete, syjuntor och karaktärsskapande.

Ordförande: Alma Andersson, EU15b
E-post: alma.andersson@europaskolan.com
Mobil: 073-992 54 79

Sekreterare: Amanda Danielsson Kaneby, EU15a
E-post: amanda.danielsson@europaskolan.com
Mobil: 073-511 99 93

Kassör: Pontus Andersson, ANA14
E-post: pontus.andersson@europaskolan.com
Mobil: 072-70 99 22


Minos Alumni

Dagen då du ska lämna gymnasiet kommer fortare än du tror. Då finns föreningen Minos Alumni till hands. Den drivs av oss som är före detta elever och har tre syften:

1. Få före detta Europaskoleelever att utbyta minnen, restips, erfarenheter eller boenden.

2. Vara rådgivare åt dig som ska lämna gymnasiet och bli ”föredetting”, när du står vid det vägskäl detta innebär. Vi i Minos Alumni har också varit där.

3. Hjälpa Europaskolan Strängnäs att utvecklas på ett konstruktivt sätt. Vi har ett perspektiv som varken lärarna eller dagens elever har.

Ordförande: Martina Gustavsson
E-post: martina.gustavsson@europaskolan.se


MSU Europaskolan

MSU Europaskolan är en politisk förening inom Moderata Ungdomsförbundet. Det är en plattform som passar perfekt om du vill engagera dig politiskt och inte riktigt vet var du ska börja. Med frågor inom skolpolitik kan du vara med och förändra din skolgång till det bättre. MSU Europaskolan är föreningen för dig som vill testa på politik och en ingångsport om du vill fortsätta inom Moderata Ungdomsförbundet.

Har du några frågor om föreningen, eller om du vill bli medlem, så är du alltid välkommen att kontakta oss!

Ordförande: Isak Cieslak, FÖ15
E-post: isak.cieslak@europaskolan.com


Konstföreningen

Gillar du att måla, rita, arbeta med lera, fotografera eller arbeta med grafiska dataprogram såsom Photoshop och Illustrator? Då är Konstföreningen något för dig! Det här är föreningen för dig som vill uttrycka dig konstnärligt på olika sätt och umgås med andra som har samma intresse. Du behöver inte känna att du redan ska vara bra på att rita och skapa, det viktigaste är att du har kul och att vi tillsammans lär oss nya saker! Vi provar på olika tekniker och konststilar. Vi försöker även ordna evenemang utanför skolan såsom besök på konstmuseer, utställningar och konstmässor.

Vill du bli medlem? Skicka ett mejl till oss.

Ordförande: Emma Bergström, ASA14
E-post: emma.bergstrom@europaskolan.com

Vice ordförande/sekreterare: Felicia Sandberg Wilén, ASA14


Övriga föreningar och traditioner


Vandring mellan Mariefred och Strängnäs som hyllning till Sagan om ringen

Hösten 2013 startade en ny tradition på Europaskolan Strängnäs. Några elever vandrade mellan Mariefred och Strängnäs, i Frodo och Sams anda, som en hyllning till J.R.R. Tolkiens mästerverk.

Läs om Fellowship of The Ring 2013 här >


Sjövärnskåren

Lär dig sjömanskap och ledarskap, samtidigt som du har roligt på sommarlovet! Sjövärnskåren är en frivilligorganisation inom det svenska försvaret, med inriktning på marinen. Varje sommar ordnar de tre veckors sommarskola runt om i Sverige. Här lär du dig allt från segling till att sätta upp 12-mannatält och klara dig i naturen. Inte minst får du en sommar med skratt, glädje och nya vänner från Sveriges alla hörn.

Du som är elev på Europaskolan Strängnäs, pröva du också! Det gjorde jag och fick den bästa sommaren i mitt liv.

Läs om min sommar med Sjövärnskåren här.

Daniel Vahlgren, KF12
E-post: daniel.vahlgren@gmail.com